Vil kjempe for fødeavdelinga

Mandag besøkte Guri Melby fødeavdelinga ved Orkdal Sykehus sammen med Arne Grønset og Lavrans Skuterud. – Etter dette besøket er jeg blitt enda mer overbevist over at det er viktig å beholde fødeavdelinga slik den er i dag, sa Melby etter besøket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Guri Melby

Guri Melby
Foto: Ole Morten Melgård

På sykehuset fikk Melby, Grønset og Skuterud omvisning av overjordmor Sigrid Torblå, som også fortalte om situasjonen for avdelinga. Etter trusler om sommerstengning og femdagers uke, ser det ut til at avdelinga inntil videre får bestå som den er. – For oss er det viktig at vi fortsatt er en fullverdig fødeavdeling med legedekning, og at vi ikke gjøres om til en jordmorstyrt enhet, noe som tilsvarer en fødestue, sa Torblå. Hun fryktet da at flere ville velge å føde ved St. Olavs i Trondheim, og at fødetilbudet i Orkdalsregionen over tid ville forsvinne helt.

– For Venstre er det viktig at man har et fødetilbud i hele landet, og ikke bare i de store byene, sa Melby. – Vi ønsker oss på sikt et enda tettere samarbeid mellom denne fødeavdelinga og kommunene rundt omkring, for å sikre at kvinner i distriktene har et trygt og godt fødetilbud.

Torblå stilte også spørsmålstegn ved hvor mye helseforetaket kunne spare på å legge ned fødetilbudet i Orkdal, så lenge de største underskuddene er ved Kvinneklinikken i Trondheim. – På sikt kan det faktisk bli dyrere å drive et fødestuetilbud, fordi et lavt antall fødsler vil gi små inntekter, men like store utgifter, sa Torblå. Hun oppfordret også politikere til å fokusere på kvalitet i tillegg til økonomi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**