NRK – Nyheter: Forskningsministeren stanset av egen regjering!

Her følger en lokal diskusjon fra Namsos, hentet fra Facebook 11.05.09. Et lett og humoristisk forspill til valgkampen!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Geir Olav Knappe - Sentrum

Foto: Martin Hågensen

Like før forskningsmeldingen til Tora Aasland gikk i trykken, ble hennes lovnader om milliarder til forskning stanset av hennes egen regjering.
1:25pm.

Nils Trana at 1:31pm May 11:
Enda et sleivspark fra regjeringen!

Bulle Hals at 1:37pm May 11:
Hvordan definerer du dette som et sleivspark? At en statsråd i regjeringsmøte fremmer et eget forslag/ønske, men som regjeringen i fellesskap ikke finner å bli enige om? Hvis det er et sleivspark, begås det sleivspark hver eneste dag i norske styrer og selskap – og internasjonale regjeringsmøter.

Geir Olav Knappe at 1:40pm May 11:
Enig i at det ikke er et sleivspark. Det er en bevisst klarering fra regjeringen sin side. Det er akkurat det som er det alvorlige. At SV innfinner seg med situasjonen er i ferd med å bli en gåte.

Bulle Hals at 1:42pm May 11:
I enkelte kretser også definert som “politikk”. Ikke uvant at ulike parti har ulikt syn på ulike saker…

Geir Olav Knappe at 1:45pm May 11:
At Ap ikke prioriterer forskning er ikke noe nytt. At SV blir kneblet er nyhetsstoff. Viktig at dette blir synliggjort.

Bulle Hals at 1:51pm May 11:
…samtidig er det vel ingen sensasjon at en samarbeidsregjering har problemer med å bli enige om alt… trodde kanskje Venstre hadde erfaring med det selv 😉

Geir Olav Knappe at 1:55pm May 11:
Det er et demokratisk problem at en flertallsregjering knoter på dette viset. Landet er ikke tjent med at vi har en 3-partiregjering som bestemmer ting i lukkede rom. De evner jo ikke engang å få gjennom sin egen politikk.

Bulle Hals at 2:06pm May 11:
🙂 Du mener med hånda på hjertet at det er et demokratisk problem, at en demokratisk valgt flertallsregjering vedtar og bestemmer? Interessant holdning!

Geir Olav Knappe at 2:13pm May 11:
At bestemmelser tas i lukkede rom er et demokratisk problem. En mindretallregjering må alltid søke støtte hos opposisjonen. Det vil derfor alltid ligge et flertall bak en mindretallregjerings beslutning. Nå er det Ap som bestemmer, dvs. rundt 30% av stemmene.

Bulle Hals at 2:28pm May 11:
Så du foretrekker en mindretallsregjering som i en sak må søke støtte til høyre, og i en annen sak søke støtte til venstre? Og i en tredje sak ikke få gjennomslag for sitt syn hos noen? Og jeg skjønner ikke helt hva du mener med lukkede rom?

Narve Nordmelan at 2:45pm May 11:
Herr Knappe! Det ligger alltid et flertall bak en flertallsregjering (virker som du i din sedvanlige angstbiterske villfarelse tror det bare er mindretallsregjeringer som må ha flertall bak sine beslutninger). Trodde jo nettopp ditt problem er at flertallet bruker makta si. D kan du gjerne mislike, men det er ikke noe udemokratisk ved det. Tvert … Read Moreimot. Helt grunnleggende nødvendig i de parlamentariske prinsipper Venstre en gang var en forkjemper for i sin storhetstid (riktignok et par århundre tilbake i tid)…kan ikke huske at Venstre praktiserte åpne dører når statsrådene møtte til regjeringskonferanse i Bondevik-tida. Tror sannelig de da som nå satt i lukket rom…

Geir Olav Knappe at 2:55pm May 11:
Døra står vel neppe på vidt gap når Ap-regjeringen bestemmer seg. Det er flertallet i Stortinget som bestemmer. Det må særskilt en mindretallsregjering forholde seg til. Dette gir opposisjonen innflytelse, og anses fra mitt ståsted som et gode. Det vil alltid befiinne seg et visst innslag av fornuft på begge sider av en mindretallsregjering. Slik … Read Moredet er nå vil det i praksis bety at det er tyngdepunktet i regjeringen som bestemmer, og ikke flertallet i Stortinger, selv om det ser slik ut når en teller stemmene. Det er dette jeg mener er et demokratisk problem, særlig hvis det vedvarer over tid. At Ap-folk finner dette bekvemt har jeg ingen problemer med å fortstå. Jeg er mer opptatt av landets beste, og at demokratiet fungerer etter intensjonene. Venstre er garantisten for at beslutninger foretas i det åpne og frie rom. Det har vi alltid vært, og det vil vi alltid være.

Geir Olav Knappe at 3:02pm May 11:
Regjeringskonferanser er indremedisin. Poenget er at en mindratallsregjering må lufte sine saker. Det slipper en flertallsregjering. Og det er ikke bare bra.
Amen.

Bulle Hals at 3:06pm May 11:
Det er vel fortsatt et fast prinsipp i den norske versjonen av parlamentarismen at den utøvende makt (regjeringen) utgår fra et flertall i den lovgivende forsamlinga…

Narve Nordmelan at 3:14pm May 11:
Du omgås fortsatt prinsippene som gjør at dette bare blir vås.En flertallsregjering har selvsagt flertall på Stortinget. Du kan ikke være tyngdepunkt i regjeringen – men ikke på Stortinget. Du snakker som om disse tingene ikke henger sammen. Problemet for Venstre er at de for … Read More å komme i regjering – før som nå – må gi Frp makt. Det vil etter min mening ikke være til landets beste, men jeg vil aldri kalle det et demokratisk problem. Snarere er det et eksempel på at demokratiet fungerer. Det er helt legitimt for alle parti – også Venstre – å samarbeide for å få flertall bak sin politikk. Og like barn leker som kjent best…

Idar Kjølsvik at 8:44pm May 11:
For meg er dette veldig enkelt. SV må få slilppe å sitte i regjering.

Nils Trana at 9:47pm May 11:
.. også innad i partiene er det alltid litt diskusjoner, og det hadde jo vært fryktelig tamt, hvis alle var enige. Men her stoppet kanskje AP et positivt utspill fra SV?

Nils Trana at 9:53pm May 11:
Denne ordvekslingen tar jeg til meg som god læring. Takk!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**