Hedmark Venstre får ikke lov til å besøke skoler

Erik Ringnes fikk blankt avslag. Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) sier nei til at fylkestingsrepresentanter eller andre politikere får besøke de videregående skolene i fylket. Fylkesleder i Hedmark Venstre er sjokkert.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Hamar Arebiderblad skriver 13. mai:
Bakgrunnen for saken er at Erik Ringnes, som både er Hedmark Venstre-leder, fylkestingsrepresentant og medlem av den saksforberedende komiteen med ansvar for videregående opplæring, 20. april sendte brev til Hamar katedralskole med en forespørsel om å møte skolens ledelse.

I brevet viser Ringnes til problemene med elever som slutter i videregående skoler, og han opplyser at Hedmark Venstre ønsker å innhente kunnskap om skolens ressurssituasjon, elevresultater og faglig utvikling, frafall og gjennomføringsgrad, og hva som gjøres for å øke andelen elever som fullfører videregående opplæring.

— Vi ønsker å møte skolens ledelse til en samtale om dette og håper det er mulig å sette av en time til et slikt møte, heter det i brevet fra Ringnes. Fylkesleder hadde sett for seg å stille på Katta sammen med Stein Frøysang eller Mete Willas fra Hamar Venstre. Ringnes opplyser at Hedmark Venstre ønsket å gjennomføre denne typen besøk på alle fylkets videregående skoler.

Erik Ringnes

Foto: Venstre

Det blir det imidlertid ikke noe av. Fylkesråd Aasa Gjestvang sier sammen med Tore Gregersen, fylkessjef for videregående opplæring nei til at politikere skal besøke de videregående skolene.
Dette har Erik Ringnes nå fått et to siders brev om.

I brevet står det blant annet at alle partiene i fylkeskommunens parlamentariske system, må få samme mulighet til å få faktaopplysninger.

— Dersom det skulle åpnes for denne type skolebesøk, måtte alle partier få denne muligheten, noe som ville bli svært tidkrevende for ledelsen ved skolene våre. De tilbakemeldingene vi har fått av rektorene på denne henvendelsen, er entydige i forhold til dette. Fylkesrådet mener det vil være uriktig å pålegge skoleledelsen å bruke tid på slike besøk sett i forhold til de primæroppgaver som skoleledelsen har, heter det i brevet fra Gjestvang og Gregersen.

Gjestvang og Gregersen skyver også professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Hedmark foran seg når det gjelder å begrunne avslaget. Han har påpekt at skoler trenger stabilitet og ro for å fremme læring, og at forskningresultater danner grunnlag for politiske vedtak.

— Vi håper svaret vårt synliggjør at den informasjonen dere er ute etter, vil partiene få gjennom skolenes årsmeldinger, temadag i fylkestinget og tilgjengelige forskingsresultater, står det til slutt i brevet, som setter en stopper for Hedmark Venstres planer om skolebesøk.

— Dette er oppsiktsvekkende. At en fylkestingsrepresentant, som til og med sitter i skolekomiteen, ikke skal få anledning til å besøke de videregående skolene i fylket, for å sette seg inn i bortvalgsproblematikken, er helt uhørt. Dette er det rødgrønne Hedmark på sitt verste. Ville en rødgrønn politiker fått samme svar? spør Ringnes. Han har svært liten sans for mye av det fylkesrådet foretar seg når det gjelder videregående skole for tiden. Han peker på nyheten om at Hedmark fylkeskommune også krever 200 kroner pr. elev pr. dag for ungdomsskoleelever, som skal besøke videregående skoler i forbindelse med faget utdanningsvalg.

— Det er helt vanvittig. Jeg hadde ikke klart å finne på noe slikt engang, sier Ringnes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**