Sterkere lokaldemokrati

Troen på et sterkt og handlekraftig lokaldemokrati finnes i Venstre. Vi har troen på at kommunepolitikere har kunnskap og evne til å drive god fordelingspolitikk. Vi vet også dermed at tjenestetilbudet vil variere fra kommune til kommune, dersom det er de folkevalgte som får lov å bestemme, skriver Ulla Nordgarden i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Sentralstyret i Fremskrittspartiet har satt foten ned for veiprosjekter som krever bompengefinansiering. Som en følge av dette rakner det borgerlige byrådssamarbeidet i Bergen.

Freddy Hoffmann, varaordfører for FrP i Drammen, ble overstyrt av styret i Drammen FrP, da han som partiets gruppeleder prøvde å ro i land budsjettet for kommunen i 2008. Han ble tvunget til å bryte et budsjettsamarbeid med Høyre, Venstre, KrF og Drammen Byliste som hadde fungert utmerket til gode for hele Drammen i mange år.

Fremskrittspartiets folkevalgte er valgt av folket, men FrPs partiorganer, som ikke er folkevalgte, overkjører deres beslutninger. Ingen andre partier tråkker på sine folkevalgte på denne måten. Likevel, lokaldemokratiet står svakt også hos mange andre partier.

Rusomsorg

Foto: V

Med ulike begrunnelser flyttes stadig flere samfunnsoppgaver oppover i maktsystemet. Midlene som kommer nedover øremerkes til enkelttiltak, uavhengig av mottagerens behov og ønsker. Rus, barnevern, psykiatri, forsvinner fra kommunene til fylke og stat.

Masseuttak på Strendene

Foto: Hanne Nora Nilssen

Når oppgavene delegeres nedover, som overtagelse av riksveiene fra stat til fylke, følger det ikke penger med. Det er antagelig ikke et bevisst ønske om å undergrave lokaldemokratiet, fra partier som de rødgrønne og Fremskrittspartiet. Det er nok heller en angst for forskjeller. I sosialdemokratiet og blant sosialister, skal alle ha det likt og alle være like. Å overlate beslutninger til kommunepolitikere vil i så måte være gambling med visjonen om enhetssamfunnet.

Troen på et sterkt og handlekraftig lokaldemokrati finnes i Venstre. Vi har troen på at kommunepolitikere har kunnskap og evne til å drive god fordelingspolitikk Vi vet at tjenestetilbudet vil variere fra kommune til kommune, dersom det er de folkevalgte som får lov å bestemme.

Det vil antagelig bli mer privatisering i en borgerlig styrt kommune og mer strandsonebygging og mindre bomvei (og dermed mindre vei) i en FrP-kommune. Det vil bli få vinmonopol i en KrF-kommune og ingen private skoler i en sosialistisk kommune. Dette er ikke et problem. Dette er lokaldemokrati. Det betyr folkestyre, det vil si at dette skal innbyggerne få bestemme selv, og det er Venstre for.

Venstre ønsker et sterkere lokaldemokrati, der folket sitter nær makten. Venstre ønsker sterkere kommuner med ansvar for flere oppgaver. Dersom det skulle bli for dårlig tjenestetilbud i en kommune, vil innbyggerne si ifra ved valget eller de vil si ifra ved flytting.

Fjell skole

Foto: Stine Bjørndal Osnes

Ingen kommunepolitikere vil tørre å ødelegge sentrale tjenester som skole- og helsetilbudet. De har folkets tillit til å gjøre så godt de kan. Venstre har tro på våre lokalpolitikere. Vi vil gi dem flere oppgaver, mer penger og større makt. Da får samtidig innbyggerne større makt.

Ulla Nordgarden

Foto: Asgeir Osnes

Ulla Nordgarden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**