Mer handling — mindre sirkus

– Regjeringen mangler handlekraft for å bedre situasjonen i helse- og velferds-Norge, konkluderer Venstres helsepolitiske talsperson Gunvald Ludvigsen. — Statsråd Bjarne-Håkon Hanssen utsetter, utreder og turnerer, i stedet for å ta fatt i de sentrale utfordringene i debatten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Gunvald Ludvigsen mener Bjarne-Håkon Hanssen skyver debatten foran seg.

Gunvald Ludvigsen mener Bjarne-Håkon Hanssen skyver debatten foran seg.
Foto: Rune Kongsro

Helseministeren har i lang tid varslet at Stortinget skal få den nye helsereformen, Samhandlingsreformen, til behandling i løpet av stortingsperioden. Det er politisk enighet om at kommunene må få et større ansvar for helsetjenester og at samarbeidet mellom sykehus og helsetjeneste i kommunene er for dårlig. Manglende samhandling og en ineffektiv struktur er i dag antakelig de største hindrene for et mer velfungerende helsesystem.

Skuffet over utsettelser
– Men jeg er skuffet over at Regjeringen dytter hele prosjektet over i neste stortingsperiode, sier Ludvigsen. — Når Stortinget først får stortingsmeldingen til behandling i juni, er det vel vitende om at man ikke får behandlet saken før over valget. Det er svært uheldig, og vitner at denne regjeringen verken har handlekraft eller ambisjoner om å få gjort noe med situasjonen, mener stortingsrepresentanten fra Venstre.

– Hanssen omtalte seg selv og reformutvalget han har satt ned, som et "omreisende sirkus". Jeg synes Hanssen burde ha pakket sammen sirkuset for flere måneder siden, nå vil det gå svært langt tid før en reform kan iverksettes, mener Ludvigsen.

Tar ikke fatt i kommunestrukturen
Ludvigsen peker dessuten på at Hanssen foreløpig ikke har turt å si noe om det som virkelig står i veien for et bedre helsesystem, nemlig strukturen på kommune-Norge.

– En ny kommunestruktur må være en del av løsningen på samhandlingsproblemene. Mange små kommuner greier i dag ikke å gi god nok kvalitet på helse og velferdstjenestene, fordi de mangler fagfolk på en rekke områder. Dersom velferdssamfunnet skal tilby bedre tjenester enn i dag, må flere velferdsoppgaver løses nærmere borgerne. Og da kreves sterkere fagmiljøer, flytting av ressurser fra stat til kommune — og mer robuste kommuner, mener Ludvigsen.

Frykter Hanssen debatten?
Venstre vil ha en velferds- og kommunereform der flere offentlige oppgaver blir desentralisert fra stat til kommune. I dette trengs en ny kommunestruktur, med kommuner som har større ansvar enn dagens, spesielt innen velferdstjenester og helsevesen. Da kan vi gi behandling, pleie og omsorg i folks nærmiljø, slik at brukerne får et bedre tilbud og økt verdighet.

– Jeg tillater meg å spekulere i om det er nettopp denne erkjennelsen, og frykten for debatten som dette vil medføre, som er årsaken til at Hanssen har valgt å ikke prioritere en så viktig sak før stortingsperioden er omme, avslutter Gunvald Ludvigsen (V).

Les mer om Venstres forslag til velferdsreform.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**