Høyt sykefravær skaper bekymring

Med et samlet sykefravær på hele 10,61 % for 1. kvartal 2009 har Risør kommune en viktig oppgave foran seg, nemlig å få ned sykefraværet. Oversikten som fremlegges for AMU mandag 11.5.09 viser at 12 av 46 avdelinger har et sykefravær over gjennomsnittet, mens en avdeling har et sykefravær på hele 34,51%

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

 Leder i Risør Venstre ber AMU iverksette tiltak for å hjelpe ansatte tilbake i jobb.

Leder i Risør Venstre ber AMU iverksette tiltak for å hjelpe ansatte tilbake i jobb.

Varaordfører Jan Einar Henriksen etterlyste under bystyrets spørretime i februar rutiner for forebygging og oppfølgning av sykefravær for Risør kommune. I aprilmøtet kom personalsjef Mette Marit Salvesen med informasjon til bystyret.

Tiltak må dokumenteres
Risør Venstre mener det blir for passivt når AMU gang på gang “tar sykefraværet til orientering“, og en kan med rette undres over hvor Hovedverneombudet og de ansattes representanter i AMU er når de ikke krever tiltak iverksatt i vedtaks form.

Risør Venstre ser med stor bekymring på det høye sykefraværet hvor 12 avdelinger har mer enn 10,51 % sykefravær og en avdeling har hele 34,51 % fravær.

De ansatte er kommunens viktigste ressurs og Risør Venstre mener AMU nå bør be rådmannen utarbeide en handlingsplan for å redusere det høye sykefraværet ved enkelte enheter i kommunen. AMU bør også ta en revisjon/gjennomgang av Risør kommunes retningslinjer for forebygging og oppfølging av sykefravær for å se om det er noe mer som kan gjøres for å hjelpe ansatte tilbake til arbeid og derigjennom redusere sykefraværet.

Erfaring viser at tiltak må iverksettes umiddebart, og at ansatte med fravær ut over 3 måneder får avstand til jobb og dermed økt vansker med å komme tilbake i full jobb. Det er et lederansvar å ta fatt i sykefraværet og derfor bør AMU be kommunens ledere iverksette tiltak nå.

Ett gratis tiltak er å sette de ansattes helse miljø og sikkerhet som første sak på alle møteplaner og vise at de ansatte kommer først.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**