Politiske uttalelser til LM

Sør-Trøndelag Venstre har fremmet to uttalelser til Venstres landsmøte, en om høyere utdanning og en sammen med Hordaland Venstre om en satsning på jernbanen mellom de store byene i Norge. Uttalelsene kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Alle uttalelser som er fremmet til landsmøtet finner du her.

Krisepakke for høyere utdanning
Fremmet av Sør-Trøndelag Venstre

studenter

Venstres mål er å utvikle Norge til et liberalt kunnskapssamfunn. Forskning og utdanning er viktige forutsetninger for ny kunnskap, for vår kultur, for menneskelig dannelse og for å utvikle frie, tenkende borgere. For å komme dit, er vi avhengige av at flere tar høyere utdanning, og at forskningsinnsatsen trappes opp. For Norge har muligheten til å investere i framtida sjelden vært større. I perioder hvor arbeidsledigheten stiger, vil flere søke mot høyere utdanning. Dette er positivt hvis vi ønsker å bygge Norge som kunnskapsnasjon, men da må universitetene og høyskolene settes i stand til å ta imot disse studentene.

Den rødgrønne regjeringen har gjennom snart fire år demonstrert at den er blottet for ambisjoner innenfor forskning og høyere utdanning. Basisbevilgningene har lenge ligget på et altfor lavt nivå, noe som har hatt alvorlige konsekvenser både for utdanningskvaliteten og forskningsinnstatsen. På utdanningsinstitusjoner over hele landet har det vært gjennomført omfattende reduksjoner i utdanningstilbudet. Statsråd Tora Aasland har imidlertid signalisert en økning i studieplasser i årene som kommer, men så langt har ikke dette ført til økte bevilgninger til utdanningssektoren.

Venstre vil at Regjeringen nå skal forplikte seg på en kraftig økning i antall studieplasser. Samtidig er vi opptatt av at en økning av studenttallet og opprettelsen av flere studieplasser må skje på en måte som ikke går på bekostning av utdanningskvaliteten. Det er derfor viktig at alle nye studieplasser er finansiert med friske midler over statsbudsjettet. Vi har tidligere sett at økninger i studieplasser har blitt finansiert ved at institusjonene bes om å omprioritere innenfor sine rammer, og vi vil advare mot at en fremtidig økning i studenttallet gjennomføres slik. Når revidert nasjonalbudsjett legges frem i mai må Regjeringen vise at de satser på høyere utdanning gjennom å øke antall studieplasser, og sikre at denne økningen fullfinansieres.

4 timer innen 2020!
Fremmet av Hordaland Venstre og Sør-Trøndelag Venstre

Logo Trondheim-Oslo 4-20-20

Klimakrisen forplikter oss til å prioritere samferdselsprosjekt som får flere til å reise miljøvennlig.
For Venstre betyr dette at vi ønsker en kraftig og forpliktende satsing på jernbane i kommende
stortingsperiode. I behandlingen av Nasjonal Transportplan (NTP) denne våren avgjør Stortinget
ambisjonsnivået for jernbanen i Norge de neste 10 årene. Så langt har fokuset vært på å ruste opp jernbanenettet på Østlandet. Nå ønsker Venstre at også strekningene mellom de største byene i Norge blir prioritert.

Venstre mener det er på høy tid at den hundre år gamle jernbanestrekningen mellom Norges tre største byer rustes opp. Reisetiden fra Bergen og Trondheim til Oslo er like lang i dag som for 25 år siden. Men det kan man rette opp nå hvis det er politisk vilje til det. Vårt krav er at Stortinget setter en klar målsetting i NTP om å redusere reisetiden til 4 timer innen 2020.

Hvis man reiser med fly, bruker man fra Bergen og Trondheim sentrum til Oslo S mellom 3 og 4 timer. Hvis toget skal konkurrere med flyet, må reisetiden ned. Venstre vil satse kraftig på utbygging og forbedringer då Bergensbanen og Dovrebanen som fremtidens hovedfartsåre mellom Bergen og Trondheim til Oslo. Planene må vedtas i Nasjonal transportplan i vår og prosjektet må være gjennomført i sin helhet innen 2020. Det vil på kort sikt gi store gevinster for fremkommelighet og miljø, og samtidig være starten på et fremtidig nett av høyhastighetstog mellom de store byene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**