Nei til et kontrollsamfunn

Venstre vil ha et samfunn basert på tillit, ikke kontroll. Derfor foreslo vi å ikke ha rutinekontroll av familiebarnehager, men kun adgang til varslet kontroll ved mistanke om uregelmessigheter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Ole Andreas Lilloe Olsen

Ole Andreas Lilloe Olsen
Foto: Jan Schwenke

Kommunestyret i Bærum behandlet nylig et forslag til ny brannforskrift for familiebarnehager. På et lite punkt fremmet Venstre og Kristelig Folkeparti et alternativt forslag der vi erstattet rutinekontroll minst hvert fjerde år med hjemmel til varslede stikkprøver dersom den allerede pålagte internkontrollen svikter.

Noen forsøker å fremstille uenigheten som en uenighet om brannsikkerhet. Uenigheten dreier seg imidlertid om ulike syn på tillit og hva slags samfunn vi ønsker å utvikle. De som driver familiebarnehager tar et mindre antall barn inn i sine egne private hjem. Familiebarnehagen skal godkjennes før den tas i bruk og den er pålagt en internkontroll. De som driver familiebarnhager har selvsagt en egeninteresse av å unngå brann og tragedie.

Vi har tillit til at de selv føler og tar ansvar for brannsikkerheten ved å følge opp internkontrollen. Vi har rett og slett tillit til at de gjør jobben sin. Vi har tillit til at de kan ha den daglige omsorgen for barna våre og vi har tillit til at de ønsker å ta vare på sikkerheten både for de barna de er satt til å passe, seg selv og egen bolig. Vi synes hyppige rutinekontroller er unødvendig, slik det også ble påpekt i høringsrunden.

Saken kan synes ubetydelig, men er en av de mange som beveger oss fra et samfunn bygget på tillit og handlinger motivert av rett og galt til et kontrollsamfunn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**