Venstre er urolig for den sørsamiske reindrifta

Adresseavisa har i vinter dokumentert de store utfordringene sørsamene og sørsamisk reindrift står overfor. – Venstre mener samfunnet må ta større ansvar for å skjerme reindrifta sine areal mot inngrep, sier stortingskandidat Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Guri Melby

Foto: Ole Morten Melgård

Melby støtter Naturvernforbundets utspill den 24/3 om et mer effektivt uttak av skadedyr, men hun legger vekt på at på lang sikt kan nedbygging av areal til reindrift være en større trussel mot næringa. – Nedbygging av naturareal gjennom hyttefeltsutbygging, veier og lignende er i dag en av de største truslene mot biologisk mangfold, og er i reindriftsområdet også en trussel mot reindriftas framtid, sier hun. Riksrevisjonens undersøkelse av bærekraftig arealplanlegging og
arealdisponering i Norge i 2007 viste at dette delvis er en konsekvens av lokale myndigheters manglende oppfølging av nasjonale vernemål.

I mange områder er det konflikter mellom grunneiernes ønsker om hytteutbygging og reindriftas beiteinteresser.
– Utbygging av ei tomt her og ei tomt gjennom mange år utgjør til slutt betydelige areal for reindrifta. Grunneiere må derfor godta at samfunnet har ein innsigelsesrett, og Venstre vil se til at myndighetene har ressurser til å følge opp arealvernet, sier Melby.

Sameflagg

Foto: nrk

Reindrifta er bærebjelken for samisk næring, språk og kultur. Ivaretagelse av denne er en forutsetning for å ivareta våre forpliktelser i forhold til ILO konvensjon nr 169 om urfolks rettigheter, der er vi forpliktet til å beskytte den sørsamiske minoritet.

– For Venstre som sosialliberalt parti er det viktig at samfunnet sikrer interessene til ei lita og utsatt urfolksgruppe mot truslene fra det moderne storsamfunnet, avslutter Melby.

Her finner du Riksrevisjonens rapport.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**