Norsk landbruk har en viktig rolle i arbeidet for et mer bærekraftig samfunn. De siste årene har det vært en betydelig vekst i markedet og økt etterspørsel etter økologiske produkter. Omleggingstakten i jordbruket og den økologiske produksjonen har også økt, men veksten har ikke vært tilstrekkelig til å dekke økningen i etterspørselen.
For å vri landbruket i en mer miljøvennlig retning, vil vi øke den økologiske produksjonen.
— Produksjon av økologiske matvarer er viktig og et godt tiltak for å gjøre landbruket mer miljøvennlig og for å bedre dyrevelferden, sier Melby. – Det mest effektive virkemidlet vi har for å få til det, er jordbruksoppgjøret. Skal man få flere til å legge om til økologisk drift, må man bevilge penger til akkurat dette gjennom jordbruksoppgjøret, sier Melby.
Det er etterspørsel i markedet etter økologiske produkter, men utfordringen ligger i å forsyne markedet med norske produkter til god nok kvalitet. — Gode sertifiseringsordninger for økologisk mat er viktig, slik at forbrukeren vet at den maten de får er av god kvalitet. For småskalaprodusenter er det i tillegg viktig at man får innpass for sine produkter hos de større kjedene, gjerne lokalt, sier Melby, som gir ros til Coop for å ha satset på økologiske varer i sine butikker.
Regjeringen har satt som mål at 15 pst. av matproduksjon og matforbruk skal være økologisk innen 2015, mens Venstre har som målsetting at minst 20 pst. av jordbruksarealet skal være drevet økologisk innen 2020. — I Rissa har man så godt som nådd målet på 15 prosent lokalt, og håpet er at denne gode innsatsen kan inspirere andre kommuner til å satse like tungt på økologisk landbruk, sier lokalppolitiker Anne Jorid Gullbrekken. — Men tallfesting av høye mål er i seg selv ikke nok for å fà den veksten vi ønsker i økologisk produksjon, vi må også stimulere til dette ved hjelp av økonomiske virkemidler, avslutter hun.
Du kan lese mer om denne saken i Fosna-Folket 19. mars.