Formynderstaten

Stortinget behandlet i dag forslag om å forby synlig oppstilling av tobakksvarer. Dette mener Venstre og Venstres helsepolitiske talsmann er formynderstaten på sitt verste. – Venstre støtter ikke dette forslag fordi Venstre ikke tror det har noen effekt, og vi synes det går en grense et sted for hvor staten skal regulere og unødvendig detaljstyre, sier Venstres helsepolitiske talsmann Gunvald Ludvigsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


I dag (16/3) behandles et lovforslag fra regjeringen om at all tobakk skal gjemmes under disk i butikkene. Regjeringen har ikke kunnet vise til at dette har noen påviselig effekt for å redusere røyking, men velger allikevel å innføre det.

Gunvald Ludvigsen

Foto: Sogn og Fjordane Venstre

La oss ikke nøle med å fastslå at røyking er svært skadelig. Helsefarene ved røyking er godt kjent. Røyking er en av de viktigste enkeltfaktorene som det er mulig å forebygge med størst innflytelse på helsetilstanden til den enkelte. Ca. 6 700 dødsfall skyldes røykerelatert sykdom i Norge. I tillegg dør ca. 350—550 personer av passiv røyking hvert år. Dette er selvsagt alvorlig. Regjeringspartiene mener det er viktig å benytte alle mulige midler i kampen mot at flere blir syke og dør som en følge av røyking. Nå skal altså røykpakkene under disk. Når vi ikke støtter dette, er det fordi Venstre ikke tror det har noen effekt, og vi synes det går en grense et sted.

Alle mulige midler?
Jeg har lyst til å gripe fatt i formuleringen fra regjeringen om å bruke "alle mulige midler". Vi er alle enig om at røyking er skadelig, og at det bør begrenses fra et folkehelseperspektiv. Men alle mulige midler? Hva vil det si?
Hva slags andre tiltak er det Regjeringen ser for seg for at vi alle skal leve så lenge som mulig og dø så friske som mulig?
Vi kan jo starte med å forby sukker, gjemme alkohol under disk, sette ned fartsgrensene til 60 km i timen, forby all risikosport, som fallskjermhopping og fjellklatring, vi kan forby folk å krysse Antarktis (eller det er kanskje ikke noe poeng siden det uansett ikke er så mye is igjen) Og så kan vi forby barn å klatre i trær. Livet er risiko!

Vi kan ikke forby alt som er helseskadelig, alt vi er redd for, eller ta bort risiko for alle potensielle faremomenter som er i folks liv. Strevet etter den perfekte helsen skaper også problemer og påfører folk et forventningspress som i seg selv er skadelig og sannsynligvis årsak til mange psykiske problemer.

Jeg setter dette på spissen fordi vi i Venstre begynner å få nok av formynderstaten som skal regulere alle sider ved folks liv og frata folk ansvar for hvordan de skal leve. Vi vet at røyk er skadelig. Vi vil legge til rette for mange ulike tiltak som bedrer folkehelsen. Men vi liker ikke at staten skal oppdra folk til det perfekte livet. For et hån i forhold til resten av verden. Hvor friske skal vi bli i Norge sammenlignet med resten av verden?

Bedre prioriteringer
Vi har problemer i Norge også, vi har rusavhengige som får altfor dårlig behandling. Vi har mange syke eldre som burde hatt sykehjemsplass, og som ikke får det. Regjeringen burde tilby bedre behandling til de som har kols, og andre kronikere. Sørge for bedre og tryggere gang og sykkelveier slik at barn og voksne benytter seg av dem. Venstre vil ha bedre opplæring om kosthold på skolene, og sørge for at grønnsaker og frukt er billigere enn kjeks og kaker.

Vi er i ferd med å få et regime når det gjelder folks helse, hvor staten blir mer og mer formynder i våre liv, og hvor målet for hva som er et godt liv er den perfekte helse. Ved å la staten og helsevesenet bli en formynder for hvordan livet skal leves, tror jeg vi oppnår det motsatte, nemlig at folk blir passive og ute av stand til å ta ansvar i eget liv. Fra et folkehelse- og forebyggingsperspektiv er det det mest skadelige.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**