Norge er i dag et land med flerkulturelle trekk. Dette er verdifullt for oss alle. Men disse verdien har vi ikke fått gratis. Det har krevd noe av oss. Og det vil kreve toleranse og kunnskap om mennesker, religioner og ulike kulturelle tradisjoner også i tiden fremover. Selv har jeg har alltid vært sterkt engasjert av arbeidet med å bygge broer mellom ulike tros- og livssynssamfunn og kulturer. I dagens samfunn og med den utviklingen vi er vitne til, er det å kunne bidra til å øke den gjensidige respekten og forståelsen mellom ulike kulturer og trossamfunn både viktig og en kilde til stor inspirasjon. I stedet for har jeg blitt anklaget for å ville snikislamisere Norge.
Det har vært satt et kritisk søkelys på Islam under hijab-debatten. Det er viktig å tørre å debattere Islam sakelig og med innsikt ta opp forskjellige sider ved denne religionen som ved alle andre tros- og livssyn. Vi nordmenn er heldig som har tros- og livssynsfrihet, og med friheten følger også retten til fritt å praktisere sin tro eller sitt livssyn innenfor rammene av norsk lov. I menings- og ytringsfrihetens navn er det også legitimt å være kritisk til både innvandring og Islam, men å bevisst mistenkeliggjøre norske muslimer er ikke forsvarlig. Denne systematiske mistenkeliggjøringen, og et systematisk spill på fordommer er med på å skape et markant "oss/dem" samfunn. Et samfunn hvor alle i lengden blir tapere.
Det er interessant å registrere at Arbeiderpartiets mektige sekretær og toppkandidaten for Buskerud foran høstens stortingsvalg nå har tatt en populistisk 180 graders sving i ren desperasjon og henger seg på karusellen mot radikal islamisme og innvandring når meningsmålingene ikke lengre viser fremgang. Mange norskmuslimer syntes situasjonen Islam blir fremstilt av Frp og nå Arbeiderpartiets Martin Kolberg virker kraftig stigmatiserende særlig i de moderate og liberale muslimske miljøer. Disse miljøene burde det norske samfunn heller ha på sin side i bekjempelsen av den radikale islam og for et positivt flerkulturelt samfunn. Med dagens politikk fra Arbeiderpartiet og Frp skapes det også avstand til disse modererende muslimske miljøene.
Frp og Arbeiderpartiet hevder i sin grunntanke at alle mennesker er født frie og likeverdige og skal ha like rettigheter, uavhengig av rase, kjønn, språk, religion, etnisk opprinnelse eller personlige oppfatninger. Vurdering av andre mennesker må derfor bygge på hvem de er og hva de gjør, snarere enn på hvilken etnisk gruppe eller tro og livssyn de tilhører. FrP og Arbeiderpartiet opererer derfor altfor ofte med dobble standarder, forsvar for enkeltmennesket når det gjelder etnisk nordmenn, og gruppetenkning når det gjelder innvandrere og spesielt muslimer. Er du innvandrer har du et handikapp i dagens norske samfunn, er du muslim har du to.
Integrerings- og inkluderingspolitikken har vært altfor dårlig altfor lenge. Resultatet er at gapet mellom etniske nordmenn og minoritetssamfunnene er økende. Og uten tvil så er Martin Kolberg og arbeiderpartiet ansvarlige for dennne negative samfunnstrenden siden de har sittet i regjeringen i tiår uten å ta debatten på alvor. Frp sin evige fremmedfiendtlige og ofte dårlig begrunnede retorikk har bare bidratt til å synliggjøre og sette Arbeiderpartiets fallitt innen integrering og inkludering på dagsorden.
I en verden i stadig større grad preget av globalisering er det er viktig å stå samlet om sentrale fellesverdier i et lite land som Norge. Sammen må vi stå skulder ved skulder og prøve å skape et varmere norsk flerkulturelt samfunn. Som ledere i tros- og livssynssamfunn og som politikere kan vi være med som rollemodeller og foregangspersoner å bygge tillit og forståelse mellom mennesker. Alle kan vi motarbeide diskriminering, rasisme og hat, og fremme menneskeverd, toleranse og gjensidig respekt i et flerkulturelt fellesskap. Vi bør heller bruke våre felles krefter til å bygge bro mellom de minoritets- og majoritetssamfunnet enn å konstruere debatt som har lite med realitetene å gjøre.
Snikislamisering er en slik konstruert debatt. Det er vanskelig å gi bevis for andre menneskers intensjoner og tanker. Klimaet i den offentlige debatten om islam og den muslimske minoriteten begynner å bli utrivelig når mistenkeliggjørelsen får fortsette slik den nå gjør.
Les Yousuf Gilani sin uttalelse til TV2 Nyhetene – Ap viser sitt sanne ansikt.
Yousuf Gilani