– Må unngå at veitunneler blir stengt fra 2010

Venstres stortingsrepresentant Vera Lysklætt fra Finnmark mener statsråd Liv Signe Navarsete må gripe inn overfor Telenor, slik at ikke en lang rekke veitunneler i nord blir stengt fra 1. januar 2010.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


– Mange tunneler i nord risikerer å bli stengt fra 2010 fordi Telenor planlegger å stenge ned en kanal i ISDN-systemet som brukes til trafikkovervåking, opplyser Lysklætt. Statens vegvesen har et betydelig antall tunneler fordelt på Regionene nord, midt, vest og sør som har en slik løsning i dag.

– Jeg vil oppfordre statsråden om å pålegge Telenor å opprettholde kanalen i ISDN-systemet i minst ett år til, sier Lysklætt, som har stilt spørsmål til samferdselsminister Liv Signe Navarsete med spørsmål om hva hun vil gjøre for å ivareta trafikksikkerheten i berørte veitunneler.

ISDN-kanalen benyttes typisk til å transportere signaler til alarmsentraler, brannvarslingsanlegg, tunnelovervåking samt trygghetsalarmer og alarmsystemer i sykehjem og omsorgsinstitusjoner.

– I tillegg til overvåking av veitunneler er det fortsatt mange kommuner som har alarmsentraler knyttet til den aktuelle ISDN-kanalen. Dette gjelder så mange at det trolig ikke er praktisk mulig å skifte alarmsystem for alle innen 1. januar 2010, sier Lysklætt. Statsråden bør derfor fjerne all tvil om manglende kapasitet og knappe tidsfrister og pålegge Telenor av beredskapshensyn å opprettholde kanalen i minst ett år til, sier Lysklætt.

I tilegg til alarmsystemer er det fortsatt drøyt 5000 betalingsterminaler knyttet til ISDN-kanalene. Også for disse vil det være en utfordring om kanalen legges ned, da det er en ventetid på 6-8 uker på å få byttet til en trådløs eller internettbasert løsning.

Link til spørsmål og svar:
http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=42586

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**