Til samanlikning er midlare årsproduksjon for dei to største vasskraftverka i vårt fylke, Aurland I og Tyin, til saman 3,8 Twh.
Utnytting av fjordvarme har svært positive verknader for klimagassutslepp, utbygging medfører små naturinngrep, det er lokal energiproduksjon som inneber redusert trong for utbygging av høgspentnett og sjøvatn er ein utømeleg fornybar og miljøvenleg ressurs.
Det vellukka møtet har resultert i at leiaren i energi- og miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim frå Venstre, har levert eit skriftleg spørsmål til olje- og energiministeren:
«Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til olje- og energiministeren:
Vil statsråden medvirke til at det blir satt et måltall for fjordvarmeproduksjon i Norge og at det utarbeides en nasjonal strategi for å utløse det potensialet som her er for ren energiproduksjon?
Begrunnelse:
Utnyttelse av varmeenergi fra sjøen såkalt fjordvarme kan gi betydelige mengder ren energiproduksjon. Det vil også kunne redusere behovet for overføringsnett for elektrisk kraft og bidra til reduserte klimagassutslipp når den kommer til erstatning for varmeproduksjon basert på olje, gass eller elektrisitet. Fjordvarme er også et godt alternativ, fordi konfliktnivået knyttet til utbygging er lavt.
Potensialet for fjordvarme er stort i Norge, og energien kan utnyttes til så vel oppvarming som til kjøling med bruk av kjent og tilgjengelig teknologi. På årsbasis regner man med at potensialet for fjordvarme i Norge ligger på i størrelsesorden 5 TWh. I Eid kommune i Sogn og Fjordane er det allerede et velfungerende fjordvarmeprosjekt, som bidrar til betydelig produksjon av varme og som det ikke er noen lokale konflikter knyttet til.
Gunnar Kvassheim»