Utbyggingsavtaler

Kommunen sikrer seg bedre styring i utbyggingsavtaler. Både forventninger og krav skal presiseres tydeligere når kommune, grunneier og utbygger lager avtale om utbyggingsområder. Venstre fikk ikke støtte for krav om å tidfeste utbygging på årstall.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Et enstemmig kommunestyre har vedtatt følgende: Utbyggingsavtale skal være inngått før igangsettelse. Kommunen skal kunne regulere antallet boliger for et område, største og minste størrelse, og bygningers utforming. Kommunen skal også kunne kreve forkjøpsrett eller tilvisning for andre for et antall av boligene. Et utbyggingsområdes økonomi skal også dekke kostnadene for teknisk og grønn infrastruktur. Kommunale planer og dokumenter skal gi utbygger viktig informasjon om kommunens samfunnsmessige mål. Og «gjeldende boligpolitisk handlingsplan ligger til grunn for avtale om boliutbygging».

Det siste punktet er en «oppmykning» i forhold til Venstres forslag som er et ønske om at enhver regulering for boligutbygging skal være spesifikt heftet med tidsangivelse (årstall). Dette for å beholde styringen med boligtempoet og for å informere den enkelte utbygger om når utbygging på det enkelte felt er aktuelt. Det store flertallet (24-1) åpner for at kommunen lettere skal kunne gi «dispensasjon» fra Boligprogrammet.
Et aktuelt eksempel er et nylig oppkjøp (10 da) på Fjellheim hvor reguleringsplanen krever rekkefølge (vent på tur) i utbygging – i samsvar med Boligprogrammet. En stor investering er gjort i form av utbyggers kjøp, kommunen har informert om tidspunkt for igangsettelse, og prosjektet er satt på vent: Boligprogrammet sier at utbygging på Grødem først skal skje etter 2012.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**