Stemmerett for 16-åringer nedstemt

Venstre og SV fremmet i onsdagens kommunestyremøte et omforent forslag om at Skedsmo skal søke om å bli forsøkskommune for stemmerett for 16-åringer ved valget i 2011. Forslaget fikk bare støtte fra Pensjonistpartiet. — Det er skuffende at flertallet ikke en gang vil prøve dette ut, når vi vet hvilke gode erfaringer man har gjort i andre land, sier Boye Bjerkholt, leder i Skedsmo Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Stemmegiving

Foto: Microsoft

Under debatten argumenterte Bjerkholt for at senking av stemmerettsalderen handler om å utvide demokratiet. Han siterte komitéinnstillingen fra 1978 da Stortinget senket stemmerettsalderen fra 20 til 18 år:

"Innsikt i samfunnsspørsmål og politisk interesse blant ungdom har økt, utdanningssystemet er sterkt utbygget, og en nedsettelse av stemmerettsalderen vil kunne bidra til en videre utvikling i positiv retning når det gjelder interesse for samfunnsspørsmål".

— Siden 1978 har vi fått et enda bedre utdanningssystem, barn begynner tidligere på skolen, og unge har mer kunnskap om samfunnet enn tidligere, sa Bjerkholt.

— 16-og 17-åringer trengs i demokratiet og de fortjener å være med og bestemme. Det er 16-og 17-åringer som vet hvor skoen trykker når ungdomshuset forfaller, eller når helsesøstertjenesten er for dårlig. Når man er 16 år har man plikt til å følge landets lover, og man kan straffes om man bryter dem. Hvis man har jobb, må man betale skatt. Men man får ikke være med på å bestemme hvem som skal lage lovene, og man får ikke lov å være med på å bestemme hva skattepengene skal brukes til. Det er etter min mening dypt urettferdig, sa Bjerkholt i sitt innlegg.

Fra motsatt hold ble det pekt på at Barn og unges kommunestyre (BUK) hadde anbefalt at Skedsmo kommune ikke skal delta i forsøksordningen. Det var imidlertid et svært knapt flertall på 21 mot 19 som hadde endt på den konklusjonen.

— Jeg synes det er et interessant signal og jeg respekterer selvsagt BUK sin fulle rett til å gjøre den anbefalingen. Allikevel må jeg si at for meg er det viktigere å slippe til de 19 som ønsker å delta i en forsøksordning for å utvide vårt demokrati til 16-og 17-åringer, enn å følge rådet fra de 21 som ikke ønsker å delta, sa Bjerkholt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**