Video fra TV2: Se Venstre vil ha prøveprosjekt med heroinassistert behandling i Oslo eller hele saken på tv2nyhetene.no.
Venstres helsepolitiske talsmann Gunvald Ludvigsen og Ola Elvestuen dro i slutten av januar for å se nærmere på heroinassistert behandling og metadon/subutex i Zurich og Frankfurt. Akkurat nå er helseminister Bjarne Håkon Hanssen i Sveits for lære mer om heroinassistert behandling.
Krever handling
Venstre mener det nå at det er på tide å slutte å prate og begynne å handle. Som første parti foreslår Venstre å innføre et prøveprosjekt med gratis heroinpreparater til de tyngste brukerne.
– For denne gruppen trenger vi et tilbud, og da må vi gjøre som i Tyskland og i Sveits, og gjøre forsøk med heroinassistert behandling, sier 2. nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, til TV 2 Nyhetene.
– Vi må slutte å innbille oss at fullstendig rusfrihet er mulig for alle. Vi må se på behandling med diamorfin som en mulighet til for å få flere til å komme i kontakt med hjelpeapparatet. Troen på fullstendig rusfrihet for alle er et hinder for å gjøre noe med situasjonen vi har i dag, hvor mer enn 200 mennesker dør av overdose hvert år, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.
Ikke for alle
Heroinassistert behandling passer naturligvis ikke for alle heroinavhengige. I Sveits har man et sted mellom 25.000 30.000 heroinavhengige, og det er 1300 som er med i programmet for heroinassistert behandling med utdeling av diamorfin. Cirka 16.000 får metadon eller subutex.
– Helsevesenet må imidlertid kunne gi tilbud til alle rusavhengige, også de som ikke greier behandling med subutex og metadon innenfor de systemene som finnes i dag. Vi må tilnærme oss rusavhengige i vissheten om at dette er enkeltpersoner som trenger ulike løsninger og ulik behandling på lik linje med andre pasienter, sier Elvestuen.
– Det er her heroinassistert behandling kommer inn, som et virkemiddel til for å få folk i kontakt med behandlingsapparatet og for å gi enkeltpersoner et bedre og mer verdig liv, sier Elvestuen.
Grønt lys fra helseministeren?
Venstre foreslår at behandling med diamorfin må skje i klinikk og det må være oppfølging med terapi, behandling av følgesykdommer, en stabil boligsituasjon, og aktiviteter som jobb eller studier.
– Det er mulig for en del, det vet vi fra Sveits, avslutter Elvestuen som ber helseministeren gi grønt lys for et prøveprosjekt med heroinassistert behandling i Norge.