– Manglende vilje til handling

-Jeg er skuffet over at Miljøminister Erik Solheim ikke vil sikre huseiere i Levanger sentrum tilstrekkelige økonomiske virkemidler i forbindelse med den planlagte kulturmiljøfredningen i byen, sier Andre N. Skjelstad, stortingsrepresentant for Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Han stilte nettopp statsråden et skriftlig spørsmål om huseiere som i dette tilfellet får sine eiendommer fredet også vil få dekket sine merkostnader til vedlikehold.

Der svarer SVs Miljøminister følgende; at det er kulturminnets verdi og eierens økonomiske evne, som påvirker om det gis tilskudd til endringer og inngrep som Riksantikvaren har godkjent. Der godkjenning blir gitt, setter Riksantikvaren gjerne vilkår for utførelsen av arbeidene, for eksempel med krav om at tidstypiske materialer eller farger blir brukt. Hvis disse vilkårene fører til at arbeidet fordyres skal staten dekke utgiftsøkningen helt eller delvis.

— Regjeringen stimulerer ikke til å bevare fredede bygg i Levanger sentrum, sier Skjelstad. Dersom Riksantikvaren setter vilkår for utførelsen av arbeidet, må huseierne sikres gode økonomiske rammer for å ta vare på byggene sine. Jeg mener derfor at statsråden må være mer offensiv i forhold til virkemiddelbruken i forbindelse med en eventuell fredning av kulturmiljøet i Levanger sentrum, avslutter Andre N. Skjelstad.

Les hele saken i Trønderavisa.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**