Ukas navn: Elisabeth Paulsen

Denne siste uka før jul er det fylkestingsrepresentant Elisabeth Paulsen som er ukas navn. Hun har hatt en hektisk desember med uvanlig stor oppmerksomhet rundt fylkestingets virke, men har kommet seg godt gjennom det første året som Venstres eneste stemme i fylkets høyeste organ. Her kan du lese mer om Elisabeth.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Elisabeth Paulsen – bakgrunn

Elisabeth Elisabeth Paulsen er Venstres fylkestingsrepresentant i Sør-Trøndelag.

Elisabeth Elisabeth Paulsen er Venstres fylkestingsrepresentant i Sør-Trøndelag.

– Jeg er født i Trondheim og vokste opp i Hegra. Vendte tilbake til Trondheim for å gå på skole, og har bodd der siden. Har slått rot på Byåsen der vi nå har bodd i mange år. Jeg er gift, har fem barn og fire barnebarn og alle har gjort sitt til å bidra til min oppdragelse. Jeg er egentlig utdannet lærer, filolog med norsk, tysk og pedagogikk, men fikk en kort karriere som lærer. Dels fordi det plutselig ble mange egne barn å ta seg av, og også dels en erkjennelse av at å jobbe med barn ikke var helt min greie.

– Etter at jeg en periode var hjemme og passet barn og igjen skulle ut i jobb, var jeg svært fornøyd da jeg fikk jobb på arbeidskontoret (nå NAV). Der jobbet jeg først med vanskeligstilt ungdom, dernest gikk jeg over til å jobbe med yrkesrettet attføring. Dette var jobb som passet for meg. Jeg syntes og synes fortsatt dette er en uhyre spennende jobb å ha. Jeg føler meg privilegert siden jeg kan få jobbe med å bidra til å finne veien videre for folk som av ulike grunner må ta nye valg og som har fått problemer de er nødt til å ta hensyn til. De siste ti årene har jeg jobbet ved KIM-senteret, en stiftelse i sin tid opprettet av Mental Helse for å bidra til å hjelpe mennesker med psykiske problemer tilbake til jobb. Det er en jobb der jeg stadig får bevist at alle mennesker har talenter, og at oppgaven går ut på å finne fram til dem og finne arenaer der de kan benyttes.
Det befester også min tro på at det ikke finnes en måte å gjøre det på, det finnes ikke en type metode som er den riktige, eller en vei som er lik for alle.

Arbeid og ideologi

– Jeg synes arbeidet mitt daglig bekrefter Venstres grunnleggende syn på enkeltmenneskets verdi, og at det er nødvendig å ta i bruk ulike metoder for at mennesker skal kunne få lik behandling.
Naturlig nok blir jeg da også opptatt av såkalt brukermedvirkning. Skal vi få gode løsninger er det viktig med sterk grad av involvering fra dem det gjelder; og dette vil være det samme prinsipp om det gjelder attføring, undervisning og andre felt der det offentlige går inn med bistand. Jeg blir stadig minnet om at det kan være like viktig å få mulighet til å yte noe som å utelukkende motta.

– I og med at dette blir mer enn en jobb, er jeg til stadighet opptatt av hva vi kan gjøre for at mennesker skal kunne få utvikle seg og få utnyttet sine muligheter. Så vel i skole som i andre arenaer der bistand er viktig, blir respekt for den enkelte og anerkjennelse for den enkeltes muligheter og begrensninger viktig å legge vekt på.

– Siden jeg ikke har en jobb som produserer synlige resultater, strikker jeg når jeg kommer hjem. Sokker eller andre enkle ting som gir raske resultater. Når et par sokker er ferdig, kan jeg si at dette har jeg gjort i dag! Av andre interesser er jeg en ulykksalig avisklipper. Har ganske stort arkiv med avisutklipp om mye og mangt, og en ektefelle som nok forsiktigvis til tider antyder at dette er i ferd med å ta overhånd. Men — jeg er også opptatt av at det er viktig å ha en avstressende hobby, så jeg klipper trøstig videre. Når det gjelder interesser i form av ulike typer verv, har jeg trappet sterkt ned, det jeg nå har av aktiviteter utenom jobben er knyttet til min rolle som fylkespolitiker for Venstre.

Hvorfor ble du medlem av Venstre?

Jeg ble medlem i Venstre i 1979, og det var ikke noe selvfølgelig valg for meg. Jeg kommer fra en familie der "alle" stemte Høyre, og jeg prøvde også en kort periode et medlemskap i unge Høyre. Jeg fant fort ut at dette ikke passet, og var deretter uten partitilknytning i flere år. I min fars bokhylle fant jeg blant andre bøker en dag "Den tause våren", og den boka gjorde et sterkt inntrykk på meg. Jeg begynte å bli bevisst at miljøet rundt oss kanskje ikke er en selvfølge, og at vi også må være bevisst hvordan vi behandler våre omgivelser. Dette fant jeg ingen interesse for i andre partier enn Venstre, og da var veien til innmelding kort.

Hva er du mest opptatt av akkurat nå?
– Akkurat nå har vi nettopp avsluttet et fylkesting som tok opp svært mange store og vesentlige saker. Vi behandlet en plan for vindkraft, (det var Randi Rognes fra Venstre som foreslo at det skulle lages en slik i 2006), vi har behandlet fylkesvegplan for 2009, forberedelser for anbud på kollektivtrafikken, ny skolebruksplan i trondheimsområdet samt samhandlingsprogrammet for Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Trondheim. Alt dette er store og viktige saker som vi nok kommer tilbake til flere ganger.

Elisabeth Paulsen Fra valgkampåpningen i 2008.

Elisabeth Paulsen Fra valgkampåpningen i 2008.

– Jeg er opptatt av at vi får til gode og gjennomtenkte arealplaner. Dette har betydning for vår utbygging av kollektivtrafikk, våre boligområder og vårt vern av natur, flora og fauna. Jeg er overbevist tilhenger av at vi kan få til mye ved god planlegging, og at det er riktig å bruke ressurser til det. Og vi må slutte å tenke bare kortsiktig økonomi når reguleringsplaner vedtas. Det må være kommunene som avgjør hvor og hvordan det skal bygges, for eksempel og ikke utbyggers lønnsomhetskrav.

– I fylkestinget har jeg vært spesielt opptatt av å få fokus på behovet for å få bygget gang og sykkelveier, i Trondheim, men særlig langs riks og fylkesveier rundt i fylket for øvrig. Det er også respekt for mennesker at vi skal legge til rette for at skal kunne ferdes trygt langs våre veier også til fots og på sykkel. Jeg har innsett at dette er en langvarig prosess, den første store utfordringen kommer når veiplanen for neste periode skal vedtas til våren.

Hvordan skal Venstre vinne valget?
Jeg mener det har vært riktig å ta et prinsippstandpunkt angående hvem Venstre kan sitte i regjering sammen med, det blir viktig at vi greier å kommunisere at vi er opptatt av økonomisk utvikling samtidig som vi vil ha fokus på vernebehov.

Våre barns skolegang vil alltid være viktig for mange, det blir derfor viktig for oss å formidle Venstres skolepolitikk, som vil kunne gjøre skolen til et mer utviklende sted å være både for lærerne og elever, både de teoretisk flinke og de som har mer praktiske evner. Skolen er jo den viktigste utviklingsarena vi har, og det er essensielt at den favner alle. Venstres skolepolitikk viser at det går an.

Ellers — jeg er faktisk opptatt av at vi skal engasjere velgerne, det er viktig at de også får gitt uttrykk for sine synspunkter, og at de kan få komme fram med hva som er vanskelig i den enkeltes hverdag — kommunikasjon blir dermed av stor betydning, og nettet er et gunstig medium for dette. Gode nettsider og god kommunikasjon med velgerne blir dermed viktig for oss, for at vi skal komme fram med vårt budskap, og for at en kommunikasjon med velgerne kan blir gjensidig.
Med de utfordringene vi står overfor både når det gjelder å ta vare på miljøet, og å ta vare på enkeltmenneskers muligheter, er det viktig at Venstre blir representert med en stor gruppe på Stortinget og at Guri kommer inn fra Sør-Trøndelag!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**