Venstre vil ha lærermilliard

-Den største utfordringen norsk skole står overfor i dag er å sikre nok kvalifiserte lærere. I Venstres alternative statsbudsjett foreslo vi derfor en økning til kompetanseheving og rekruttering av lærere på 550 millioner ut over Regjeringens forslag, sier stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Dersom Venstres forslag hadde fått flertall betyr det at det samlet ville blitt bevilget 1 milliard kroner til disse tiltakene i 2009. Dessverre ville ikke regjeringspartiene støtte vårt forslag.

-Venstres synes at Regjeringens forslag om at den systematiske kompetanseheving av lærere fullt utbygd skal gi mulighet til videreutdanning av 2500 lærere årlig er for puslete, mener Skjelstad. Venstre foreslo derfor 350 millioner kroner i økt bevilgning til kompetanseheving av lærere, noe som potensielt ville kunne gitt om lag 70 prosent flere lærere muligheten til kompetansehevende videreutdanning uten reduksjon i lønn, gitt en tilfredsstillende vikarsituasjon og kapasitet i høyskole- og universitetssystemet.

Venstre mener også at Regjeringen ikke tar rekrutteringsutfordringene i norsk skole tilstrekkelig på alvor. Å sette av 50 millioner til rekrutteringstiltak er ikke spesielt offensivt. Venstre vil derfor bruke ytterligere 200 millioner kroner til å utvikle nasjonale rekrutteringsplaner, med hovedvekt på rekrutteringsstipend og seniortiltak.

I tillegg foreslår Venstre en rekke bevilgninger til leksehjelp, rådgivning, musikk- og kulturskoler, samiske læremidler, samarbeid mellom hjem og skole, håndverksfag og tiltak for å motvirke frafall. Venstre ønsker ikke å utvide skoledagen på nåværende tidspunkt, og vil også avvikle frukt og grønt-ordningen fra høsten 2009. Dette handler om å prioritere det viktigste først, og da mener Venstre at pengene heller må brukes på gode og mange nok lærere, avslutter stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**