En liten seier for villaksen

I dag ble Venstres forslag om en helhetlig handlingsplan for villaks behandlet i Stortinget.
– Det er positivt at et samlet Storting viser engasjement for villaksen, men beklagelig at regjeringspartiene ikke innser at det er et gap mellom de politiske målsettingene på den ene side og dagens faktiske situasjon for villaksen på den andre side, sier Venstres Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Historisk fiske

Foto: Vern Vefsna

Helhetlig forvaltning
– Venstre fremmet forslag om en helhetlig handlingsplan for bevaring av den nordatlantiske villaksen, fordi vi trenger en bedre samordning og styrking av de tiltakene som allerede finnes i dag. Vi trenger også nye tiltak for å hindre at flere laksebestander går tapt. At regjeringspartiene ikke stemte for dette forslaget er beklagelig, men behandlingen av saken har vist at det er et stort engasjement for å bevare villaksen, sier Kvassheim.

Gjennomslag for Venstre
Venstre fikk gjennomslag for forslaget om at når det gjennomføres konsesjonsrevisjoner i eksisterende vannkraftverk i lakseførende vassdrag, bør det stilles krav om minstevannføring som er tilpasset laks i forskjellige livsstadier. Samtidig vil krav om tekniske installasjoner for mulighet til tapping av overflatevann i hvert enkelt tilfelle, vurderes innført. All ny vannkraftutbygging i lakseførende vassdrag bør også stilles overfor krav om mulighet for å kunne tappe overflatevann, uavhengig av reservoarets fyllingsgrad.
– Dette er en seier for villaksen, da regulering av vassdrag har medført størst tap av laksebestander og vært en avgjørende årsak til tap av 19 av totalt 45 tapte bestander, sier Kvassheim.

Etterlyser bedre kontroll i elvene
– Årets innstramming i sjølaksefiske, har bidratt til at det har gått mer stor laks opp i elvene enn tidligere. Det er positivt, men fisket i elvene bør også i mye større grad reguleres, da det er liten kontroll over hvor mye laks som fiskes. Venstre etterlyser et kontrollverktøy for fiske i elvene, fordi det er her livsgrunnlaget dannes for kommende laksegenerasjoner. Et annet argument for bedre kontroll i elvene er for å skape en større legitimitet for reguleringen av sjølaksefiske, forklarer Kvassheim.

Fisker

Foto: Ottar Kaasa

Gap mellom mål og virkelighet
– Venstre prøvde å få regjeringspartiene til å innse at det er et gap mellom de politiske målsettingene vi har for villaksen på den ene side, og dagens faktiske situasjon på den andre side. Lovverket gir mulighet for, men stiller ikke krav om at det tas hensyn til laksen. Det bør Stortinget ta konsekvensen av. Dette ville man gjort ved å slutte seg til Venstres forslag om en handlingsplan for bevaring av villaksen, avslutter Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**