Stadionsaken: Venstre vil legge ned FUB og krever innsyn i regnskapene

Formannskapet skal i dag behandle forespørsel fra FUB om forlenget garanti for drift i 4 til 6 måneder. Rådmannen innstiller på avslag og vil innfri garantien på 10,8 millioner kroner. Venstre støtter rådmannens forslag på dette punktet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Fotball

I tillegg krever Venstre at FUB legger fram detaljert regnskap for driften for hvert driftsår. Venstre har ved gjentatte anledninger bedt om at det framlegges detaljert regnskap fra FUB. Bakgrunnen for dette er at det etter Venstres oppfatning er avgjørende med åpenhet omkring bruken av offentlige midler.

— Den maksimale summen det er stilt garanti for, 10,8 millioner kroner, utgjør i omlag 1,5% av skatt på inntekt og formue som Haugesund kommune etter budsjettet mottar i 2008, sier Tore Nilsen, leder i Haugesund Venstre.

— Det er borgernes rett å ha kunnskap om hvordan kommunen administrativt og politisk forvalter fellesskapets midler, uavhengig av om disse forvaltes av kommunen direkte, eller gjennom samarbeid med private aktører, sier han videre.

Slik kunnskap forutsetter innsyn, og innsyn kan bare oppnås gjennom åpenhet. Meroffentlighet er et viktig prinsipp for Venstre. Bystyrets oppgave er blant annet å føre kontroll med at forvaltningen av fellesskapets midler skjer i tråd med bystyrets vedtak, lover og forskrifter og god forvaltningsskikk. Det er derfor avgjørende at bystyret får den nødvendige informasjon for å kunne ivareta sine forpliktelser i denne sammenheng.

Tore Nilsen understreker at Venstre går i mot Høyres forslag om at kommunen skal overta FUB. I en juridisk betraktning om dette, utført av Johan Nygård, blir det pekt på en rekke ulike negative forhold ved en kommunal overtakelse av firmaet. Det er en rekke forhold som er uavklart, bl.a. rundt merverdiavgift og forholdet til ESA.

Det blir også pekt på at en videre utvikling av Flotmyr i regi av FUB vil gi mindre inntekter gjennom skattlegging av overskudd og dokumentavgift ved overdragelse fra kommunen til FUB. Selskapet kan også ha pådratt seg ukjent gjeld i form av skyldige avgifter, noe som kommunen dermed vil måtte hefte for ved et kjøp av FUB.

— Venstre støtter rådmannens vurdering av at det er knyttet for stor risiko til en overtakelse av FUB, sier Tore Nilsen. — Vi har dessverre negative erfaringer på hvilke konsekvenser det kan få når bystyret gjør vedtak uten nok kunnskap og innsikt. Det burde mane til ettertanke, avslutter han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**