Reagerer på Giskes maktbruk

– Trond Giske og Tore O.s Sandviks maktbruk ødelegger for bredden i museumssektoren i Sør-Trøndelag, sier Venstres stortingskandidat Guri Melby. Hun er sterkt kritisk til at de nå truer med å trekke tilbake all offentlig støtte til de museene som har valgt å stå utenfor konsolideringen i fylket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I media har det den senere tid vært en rekke artikler knyttet til konsolideringsprosessene ved ulike museer i Sør-Trøndelag. En rekke museer har valgt å konsolidere seg, i tråd med signaler fra Storting og departement. De som derimot har valgt å stå utenfor konsolideringsprosessen — senest eksemplifisert av Orkla Industrimuseum — står nå i fare for å miste fylkeskommunal støtte, og dermed også statlig støtte.

 Guri Melby er stortingskandidat for Sør-Trøndelag Venstre.

Guri Melby er stortingskandidat for Sør-Trøndelag Venstre.
Foto: Venstre

– Dette vil gå sterkt utover virksomheten til de museene som har valgt å stå utenfor, siden de alle er svært avhengige av offentlig støtte, sier Melby. — I praksis betyr dette at museene ikke har noe valg, enten må de bli med i den store enheten, eller så risikerer de å måtte legge ned drifta, sier hun.

Melby får støtte av nestleder i Venstre, stortingsrepresentant Trine Skei Grande, som er svært skeptisk til Trond Giske bruk av pisk i forbindelse med konsolideringsprosessene som pågår rundt omkring i museums-Norge.

– Giske har lokket med ganske mye penger til museer som sier ja til sammenslåing, og samtidig truet med at museene som sier nei vil havne langt ned på prioriteringslisten for økte investeringsmidler. Det at museer som sier nei får kuttet all støtte er imidlertid nytt for meg, og svært urovekkende, understreker Skei Grande.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande
Foto: Rune Kongsro

– Jeg har derfor sendt et brev til Trond Giske der jeg ber han garantere for at museer som velger å ikke konsolideres fortsatt skal få statlig støtte. Det bør fortsatt være rom for individuelle løsninger i museumssektoren, uten at departementet skal "straffe" enkelte museer.

– Rørosmuseet, Orkla Industrimuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum er viktige institusjoner for bevaring og formidling av kulturminner, og for Sør-Trøndelag vil det være et stort tap om disse må kutte i sin virksomhet, avslutter Melby.

Les Skei Grandes spørsmål til statsråden her.

Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til kultur- og kirkeministeren:

Kan statsråden garantere at museer som velger å ikke konsolideres fortsatt skal få statlig støtte?

Begrunnelse:

I Adresseavisen har det den senere tid vært en rekke artikler knyttet til konsolideringsprosessene ved ulike museer i Sør-Trøndelag. En rekke museer har valgt å konsolidere seg, i tråd med signaler fra Storting og departement. De som derimot har valgt å stå utenfor konsolideringsprosessen – senest eksemplifisert av bl.a. Orkla Industrimuseeum – står nå i fare for å miste fylkeskommunal støtte, og dermed også statlig støtte.

Undert egnede mener at konsolideringsprosessene i landet generelt i stor grad har vært ønskelig, men vil understreke at det aldri har vært meningen å straffe dem som velger å stå utenfor ved at man skal fjerne statlige tilskudd slik som i tilfellet skissert ovenfor. Etter undertegnedes mening er sistnevnte eksempel på et svært uheldig utslag av Stortingets intensjon bak konsolideringsprinsippet i Museumsreformen. Det bør fortsatt være rom for individuelle løsninger i museumssektoren, uten at departementet skal “straffe” enkelte museer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**