Innsyn og åpenhet

1. januar trår en ny offentlighetslov i kraft. Forslaget til den nye loven ble presentert av Venstres justisminister Odd Einar Dørum i 2005. Loven skal sikre innbyggerne rett til innsyn i stat og kommune. Etter dette blir det vanskeligere å organisere seg bort fra å se offentlige etater i kortene, skriver andrekandidat ved stortingsvalget Anita Østby i et innlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Anita Østby

Foto: Østby

Her ligger det mange utfordringer for det offentlige Norge. Den gamle offentlighetsloven var preget av at stat og kommuner var rene forvaltningsorganer som skulle tjene det offentlige systemet. Nå vil vi få en lov som setter samfunnets interesser i fokus. Det vil bli en mulighet til å se kommune og stat i kortene på en helt annen måte enn i dag.

Kommunene kan ikke lenger organisere deler av sin forvaltning i et aksjeselskap og nekte enhver form for innsyn. Man vil kunne se anbudsrundene i kortene. Det offentlige vil bli pålagt å dele sin informasjon med andre. Loven er utarbeidet med et ønske om å skape en endring i kommune-Norge. En endring for en framtidsrettet og tidsriktig utvikling.

Anita Østby
Nord-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**