Ber SV manne seg opp om oljeboring

Gunnar Kvassheim ber SV manne seg opp overfor sine regjeringspartnere. – Venstre kan ikke delta i en regjering som starter oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Vil SV være like tydelige som Venstre, spør Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Uten en krystallklar avklaring på dette, blir dette bare et av flere løfter som SV ikke klarer å gjennomføre i praksis.

 Kvassheim utfordrer SV til å være like tydelige som Venstre i motstanden mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Kvassheim utfordrer SV til å være like tydelige som Venstre i motstanden mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.
Foto: Rune Kongsro

Provoserende seismikk-satsing
I statsbudsjett etter statsbudsjett har regjeringen satset tungt på oljeleting i de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. På 2009 budsjettet er bevilgningen til seismikk økt med 60 mill. kroner – til totalt 200 millioner kroner. Denne økningen ble mottatt med stor begeistring av Oljeindustriens Landsforening.

– Mens SV sier de skal slåss mot oljeaktivitet i de sårbare havområdene i nord, sitter de i regjeringskontorene og legger til for det stikk motsatte.

Nei til oljeboring i matfatet
I Venstres programutkast er partiet tydelig på at oljeboring midt i matfatet i Lofoten og Vesterålen er uaktuelt.

– I tillegg slår vi fast at vi ikke vil sitte i en regjering i neste periode og administrere oljeaktivitet og boring uten for Lofoten og Vesterålen, understreker lederen for Stortingets energi- og miljøkomite.

 - Regjeringen etterlater et inntrykk av at de arbeider målrettet med sikte på oljeboring midt i matfatet i nord, sier Gunnar Kvassheim.

– Regjeringen etterlater et inntrykk av at de arbeider målrettet med sikte på oljeboring midt i matfatet i nord, sier Gunnar Kvassheim.
Foto: Luth

Kollisjonskurs
Samtidig er regjeringen på kraftig kollisjonskurs med fiskeri- og miljøinteressene. Regjeringen ligger langt etter i arbeidet med å kartlegge miljøverdier og dyrelivet i havområdene.

– Man bevilger ikke på langt nær det som var forespeilet da forvaltningsplanen om Lofoten og Barentshavet ble behandlet i Stortinget. Når det gjelder fordelingen av ressurser til henholdsvis oljeleting og miljøundersøkelser, så overkjøres regelrett SV og miljøvernministeren i regjeringskontorene. Inntrykket som etterlates er at regjeringen jobber målrettet med sikte på å åpne oljeaktivitet i de sårbare havområdene i nord.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**