– Bekymret for personvernet

Stortinget behandlet i dag endringer i Personopplysningsloven, blant annet om abeidsgivers innsyn i ansattes e-post. Venstre er bekymret for personvernet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– For Venstre er et sterkt personvern avgjørende både for den enkeltes frihet og for demokratiet, og det er derfor svært uheldig når det oppstår et rettstomt rom med fare for at personvernet på arbeidsplassen uthules, sa Alvhild Hedstein, som møter som vara for Odd Einar Dørum denne uken.

Venstre er derfor glad for at arbeidsgivers mulighet til innsyn i ansattes epost nå skal reguleres. Venstre mener det er riktig at hjemmelen plasseres i personopplysningsloven, som nettopp har til formål å presisere hvordan personopplysninger kan behandles.

– De siste årene har Datatilsynet fått mange henvendelser fra ansatte som føler seg overvåket ved at arbeidsgiver har lest eposten deres. Det skaper ubehag på en arbeidsplass, sa Hedstein.

Venstre mener at det er behov for bedre informasjon om hvilke rettigheter arbeidstakere har, samt god informasjon om hvor arbeidstakere kan henvende seg når de føler seg uberettiget overvåket på arbeidsplassen

 Overvåkning av e-post kan være i strid med personvernet, mener Venstre.

Overvåkning av e-post kan være i strid med personvernet, mener Venstre.
Foto: Luth

Ofte i strid med personvernet
Også i media har vi flere ganger blitt gjort oppmerksom på at arbeidstakere i stadig større omfang blir overvåket på arbeidsplassen.

– Arbeidsgivere overvåker sine ansatte gjennom blant annet e-post, telefon, nettbruk og kamera. Denne type omfattende overvåking er ofte i strid med personvernet, og mange ansatte føler at denne type overvåking går ut over deres arbeidshverdag, sa Hedstein.

– Det er derfor et problem at det kun er Datatilsynet som har hjemmel til å gripe inn i saker hvor overvåkingen er i strid med personopplysningsloven, mens Arbeidstilsynet ikke har hjemmel i arbeidsmiljøloven til å gripe inn i saker som fører til dårlig arbeidsmiljø på grunn av kontroll og overvåking, sa Hedstein.

Arbeidstilsynet
Arbeids- og inkluderingsministeren har tidligere i høst sagt at departementet jobber med å skulle gi Arbeidstilsynet mulighet til å kunne gripe inn i slike saker med de virkemidler arbeidsmiljøloven gir anledning til, for eksempel gjennom pålegg eller tvangsmulkt.

Venstre håper derfor at Regjeringen så snart som mulig kommer tilbake til Stortinget med endringer som gjør at ansattes rettigheter blir tilstrekkelig ivaretatt, avsluttet Hedstein.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**