SP kasta ut av fylkesregjeringa

Det er full “regjeringskrise” i den politiske toppen Nordland. Senterpartiet ble mandag ettermiddag kastet ut av fylkesrådet av Arbeiderpartiet, Sv og Kystpartie

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Kilde: NRK Nordland

Det er fullt koas i fylkesrådet i Nordland. Nå hentes KrF og Venstre inn som regjeringspartnere.

Striden mellom Senterpartiet og de andre to partiene i Fylkestinget, Arbeiderpartiet og SV startet da partiets fylkestingsgruppe ikke ville godta budsjettforslaget fra fylkesrådet. Det til tross for av Senterpartiet selv sitter i rådet og hadde godkjent budsjettet. Fylkestingsgruppa satte sin egen partiledelse til side, og la fram sitt eget budsjettforslag. Dette har gjort partiet til en lite attraktiv samarbeidspartner.

Dette har også skapt splid innad i partiet.

– Dette har jeg ikke helse til
I forrige uke trakk fylkesleder Johan Petter Røssvoll seg som leder i partiet.

— Med den mistillit som er framsatt mot leder og arbeidsutvalg vedrørende framforhandlet budsjettforslag, spesielt fra fylkestingsgruppa og at også deler av fylkesstyret er av samme mening gjør at det blir umulig for meg å fortsette som leder for Nordland Senterparti.
– Jeg kan ikke stille meg bak en prosess som fører Senterpartiet inn i armene på Frp, sier Røssvoll.

– Jeg har ikke helse til å lede partiet i den situasjonen vi har kommet opp i. Senterpartiet i Nordland er nå delt, og vi som har framforhandlet budsjettforslaget til fylkesrådet, jeg som styreleder og våre to fylkesrådsmedlemmer, blir møtt med beskyldninger om at vi ikke følger partiets politikk. Det er et skuespill vi er vitne til nå i partiet, sier Røssvoll.

Representanter på fylkestinget
Nordland fylkeskommune har parlamentartisk styringsform. Det betyr at fylkeskommunen har tre beslutningsnivå, med fylkestinget, fylkesrådet og det enkelte fylkesråd.

Fylkesrådet har så langt bestått av Odd Eriksen og Trud Berg fra Arbeiderpartiet, Geir-Ketil Hansen fra SV og Jon Tørset og Liv-Julie Wågan fra Senterpartiet. Dette kan sammenlignes med regjeringen på nasjonalt nivå.

Fylkestinget består av 53 representanter. Arbeiderpartiet stiller med 19, Senterpartiet med seks, SV har fire, Frp har 11 representanter, Høyre har seks, KrF med to, Venstre med to, Rødt har to representanter og Kystpartiet har en representant. Fylkestinget kan sammenlignes med stortinget på nasjonalt nivå.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**