Venstre krever tiltak mot bruk av tvang

Et ukjent, men betydelig antall mennesker påføres krenkelser, skader og alvorlige traumer som følge av psykiatriske tvangsinngrep, og vi kan ikke på forhånd vite hvem som vil oppleve tvangsbruken som overgrep, og hvem som eventuelt vil oppleve seg hjulpet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Norge har mer enn 10.000 tvangsinnleggelser i psykiatrien i løpet av ett år. En SINTEF-rapport fra juni 2007 har dokumentert at bruk av tvang øker overfor pasientgrupper som psykisk utviklingshemmede, psykisk syke og demente.

Det er svært bekymringsfullt at Norge ligger på topp i statistikken om bruk av tvang i psykiatrien. Det blir også brukt tvang mot rusmiddelmisbrukere, mot psykisk utviklingshemmede og mot demente. Utgangspunktet for all behandling av pasienter i Norge er at behandlingen skal være frivillig. Derfor er tvang som metode uakseptabelt og bør bare brukes i svært spesielle situasjoner.

Menneskerettighetene brytes i Norge, og særlig i psykiatrien. Derfor er Venstre glad for at tvangsmedisinering som metode blir innmeldt til FNs spesialrapportør for tortur. Det er viktig at vi får en vurdering av norsk praksis. Norge har jo tidligere fått påpakning for bruk av tvang.

Venstre har tidligere påpekt at FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter sannsynligvis ikke lar seg forene med norsk særlov for psykisk helsevern. Men det viktigste nå må være at statsråd Bjarne Håkon Hanssen kaller inn lederne for helseforetakene for å vurdere praksis i norsk psykiatri.

Ved Jæren Distriktspsykiatriske senter drevet av Norske Kvinners Sanitetsforening har man greid å halvere tvangsbruken. Dette er et lavterskeltilbud til de aller sykeste pasientene. Nordfjord psykiatrisenter har også lykkes med redusert bruk av tvang. Brukerstyrte plasser betyr at de som er syke, selv kan velge å legge seg inn når de trenger det. Systemet er basert på tillit mellom behandlere og brukere.

Venstre vil ha en handlingsplan mot tvang i psykiatrien for å redusere tvangsbruk innenfor psykisk helsevern. Handlingsplanen bør redegjøre for hvordan det enkelte helseforetak, i samarbeid med kommunehelsetjenesten, kan ta i bruk metoder som erfaringsmessig har redusert bruk av tvang.

Det bør også legges til rette for undervisningsmateriell og undervisning med fokus på menneskerettigheter til bruk for helsepersonell innenfor omsorg for demente, psykisk utviklingshemmede og psykisk syke. Mer kunnskap og holdningsendring hos helsepersonell kan redusere bruk av tvang.

Nordland Venstre
v/ Berit Woie Berg

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**