Miljøhovedstaden Drammen!

Forslaget til budsjett som rådmannen la frem i dag blir i media omtalt som et miljøbudsjett som kan føre til at Drammen blir Norges miljøhovedstad! Dette viser Venstres gjennomslagskraft i Drammenspolitikken, sier Venstres gruppeleder Asgeir Osnes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Båtidyll på elva

Foto: Claus Haals

Miljøhovedstaden Drammen er noe Drammen Venstre gikk til valg på i 2007. Før valget laget Venstre et manifest som inneholdt miljøpolitikk som vi ville jobbe for for i denne valgperioden. Ett av tiltakene var å lage en miljø- og klimahandlingsplan for Drammen der et av de overordnede målene om miljøhovedstad var et av punktene. Dette ble vedtatt som en del av fjorårets budsjett, og arbeidet var godt igang da invitasjonen om å bli med i “Framtidens byer” kom fra regjeringskvartalet. Man skulle nesten tro at Regjeringa hadde lest Drammen Venstre sitt program og samarbeidspartienes vedtak fra i fjor, når de laget dette prosjektet.

Venstre er meget godt fornøyd med miljøprofilen i innstillinga til budsjett 2009.

I budsjettet er det lagt inn flere tiltak for å redusere privatbilismen i sentrum og å styrke kollektivtransporten. Økte parkeringavgifter sammen med nye innkrevingsområder og —tider gir en positiv miljøeffekt, samtidig som det gir økte inntekter. Av de økte parkeringsinntektene foreslås at to millioner benyttes til å styrke kollektivtransporten. På kommunens investeringsbudsjett foreslås avsatt 4 millioner til kollektivtiltak. Dette vil være tiltak som vil kunne gi direkte merinntekter i form av ekstra midler fra belønningsordningen for kollektivtransport som neste år er økt til ca 320 millioner som resultat av klimaforliket i Stortinget tidligere i høst, sier Osnes.

Realiseringen av et parkeringshus på Shell-tomta på Strømsø innebærer bedre pendlerparkering og parkering for flytoget. Sammen med oppgraderinga av Strømsø torg som også ligger inne i budsjettet, vil parkeringshuset kunne bidra betydelig til reduksjon i privatbilismen i sentrum.

At det er satt av 133 millioner til miljøinvesteringer bl.a til oppgradering av Solumstrand renseanlegg, viser hvor bra dette budsjettet er på miljø! Her har Venstre satt sine tydelige spor!

I tillegg ligger de miljøtiltakene som Venstre fikk gjennom i fjor er videreført i budsjettet deriblandt det som nå blir fremtidens byer og et fond som skal dele ut penger til lag og foreninger som utfører miljøtiltak i nærområdet.

Les mer på dt.no:

Drammen kan bli miljøhovedstad

Dyrere parkering som miljøtiltak

Asgeir Osnes

Foto: Claus Haals

Asgeir Osnes
Gruppeleder Drammen Venstre
Nestleder komite for byutvikling og kultur
93 42 92 92

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**