Et godt Venstrebudsjett for Drammen!

Drammen Venstre er godt fornøyd med dagens vedtak om budsjett for 2009. Selv om innsparingsbehovet er stort i ein vanskeleg tid for norske kommuner, er det et offensivt budsjett på viktige satsningsområdet for Venstre som miljø og skole samtidig som tjenestetilbudet innen pleie og omsorg er opprettholdt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Penger, økonomi

Foto: Microsoft

Forslaget er et ekspansivt, men ansvarlig budsjett for Drammen i disse finanskrisetider. Det vedtatte budsjettet er i all hovedsak opp i seg de satsninger samarbeidspartiene var enige om og som Frp gikk bort fra tidligere i høst, sier Venstres gruppeleder Asgeir Osnes.

Venstres klimakampanje. Logo.

Foto: Venstre

Miljøbyen Drammen
Venstre var veldig godt fornøyd med årets budsjett, med flere viktige miljøtiltak.
Dette budsjettet er et enda bedre miljøbudsjett. I budsjettet for inneværende år fikk Venstre blant annet gjennom at Drammen kommune skulle utarbeide en miljø- og klimahandlingsplan som skulle gjøre Drammen til Norges miljøhovedsted. I forbindelse med rådmannens innstilling til budsjett 2009 kalte Drammens Tidende budsjettet for et miljøbudsjett som ville gjøre Drammen til Norges miljøhovedstad! Dermed er det all grunn for miljøpartiet Venstre til å slå seg stolt på brystet over hva vi har fått til.

I budsjettet er det lagt inn flere tiltak for å redusere privatbilismen i sentrum og å styrke kollektivtransporten. Økte parkeringavgifter sammen med nye innkrevingsområder og —tider gir en positiv miljøeffekt, samtidig som det gir økte inntekter. Av de økte parkeringsinntektene foreslås at to millioner benyttes til å styrke kollektivtransporten. Dette vil være et tiltak som vil kunne gi direkte merinntekter i form av ekstra midler fra belønningsordningen for kollektivtransport som neste år er økt til ca 320 millioner som resultat av klimaforliket i Stortinget tidligere i høst, sier Osnes.

Realiseringen av et parkeringshus på Shell-tomta på Strømsø innebærer ekstra pendlerparkering og parkering for flytoget. Sammen med oppgraderinga av Strømsø torg som også ligger inne i budsjettet, vil parkeringshuset bidra betydelig til reduksjon i privatbilismen i sentrum. -Både økningen av gebyr på kommunale parkeringsplasser, oppgradering av Strømsø torg kombinert med Øvre Sund bro og parkeringshus på Strømsø vil ha en svært positiv effekt på bymiljøet og trivselen i Sentrum, sier Osnes. Å legge til rette for økt kollektivtilbud og redusere bilbruken er et av de viktigste miljøtiltakene i en by.

I tillegg ligger de miljøtiltakene som Venstre fikk gjennom i fjor, videreført i budsjettet.

Et godt kulturbudsjett!

ypsilon 2

Foto: Asgeir Osnes

Vinterhalvåret er tradisjonelt bibliotekets travleste periode. Behovet for søndagsåpent bibliotek er dermed størst da. Et tilbud om søndagsåpent bibliotek er veldig viktig for travle barnefamilier som ikke har tid til å besøke biblioteket på hverdagene. Det er også et godt integreringstiltak. Erfaringene fra andre søndagsåpne bibliotek er bl.a. at biblioteket oppsøkes av nye
publikumsgrupper, flere besøkende og erfaringene så langt er at dette er et positivt tiltak. Derfor er Venstre veldig glad for at vårt forslag om søndagsåpent bibliotek nå er vedtatt!

Skolekorps

Foto: Venstre

Korpsene har lenge slitt økonomisk. Dette er en situasjon Venstre har tatt svært alvorlig. Korpsene er både viktige kulturbærere og et viktig ungdomstilbud. Korpsene ville i tillegg til dette fått en ekstra smell i form av økt betaling på kulturskolen. Derfor er Venstre godt fornøyd med at samarbeidspartiene i budsjettet gir korpsene 350.000,- i ekstra støtte neste år. Det er vel fortjent!

Nøstedhallen og skateanlegget i Bruparken utfyller hverandre på en fin måte. Sammen bidrar de til omdømmebygging ved at aktivitetene i hallen/byen stadig omtales positivt i media. Inaktivitet hos barn/unge har blitt et samfunnsproblem. Nøstedhallen gir tilbud om fysisk aktivitet på en rus- og mobbefri arena, til grupper av barn og ungdom som ikke fanges opp av tradisjonelle idrettslag.

Skater, ungdom, barn, skate

Foto: Finn Dale Iversen

Det som har vært viktig for Venstre er at tilbudet blir opprettholdt, om enn ikke akkurat i Nøstedhallen. Derfor var det for Venstre å sikre driften ut denne vinteren, slik at kommunen skulle få tid på seg til å finne et fullgodt alternativ til neste vinter.


Kunnskapsbyen Drammen

Fjell skole

Foto: Stine Bjørndal Osnes

Venstre er meget godt fornøyd med en økning av skolebudsjettet med 22 millioner. Dette betyr et krafttak for skolen og et god begynnelse på tiltaksplanen "Norges Beste Skole". I tillegg er Venstres kampsak om å få utbygget Skoger skole med stor flerbrukshall tatt inn i budsjettet. Venstre ser også meget positivt på at det nå skal utføres en mulighetsanalyse som skal berede grunnen for trinn to av kunnskapsparken. Dette vil være et meget viktig bidrag til å gjøre Drammen enda mer attraktive for kunnskapsbedrifter.

Finansiering av DKFU og MIR var i budsjettet viktig for Venstre. Et godt fungerende hjem/skole-samarbeid er et kritisk element i å få til målsettinga om Norges Beste Skole.

Venstre er svært positiv til at det nå opprettes to rådgiverstillinger i kommunaldirektørens stab for å styrke lærerkompetansen ute på skolene knyttet til undervisning i norsk og matematikk. Et sterkere fokus på et kompetanseløft for lærere, har vært en sentral Venstresak i mange år. Det er lærerne som ER skolen og skal gi elevene allmenn dannelse og kunnskap. Læreryrket er eit av vårt mest viktigste og respektable yrker, og lærerne i Drammen fortjener både ros i fra talerstolen her, men også muligheter til å oppdatere seg når de ønsker det.

I budsjettet er Venstres ønske om en styrking av svømmeopplæringen i skolen vedtatt og at det her skal det bl.a. legges vekt på at:
1. Alle elever i grunnskolen i Drammen skal beherske svømming når de går ut av skolen.
2. Det skal legges til rette for at alle kan delta i svømmeopplæring uansett kjønn.
3. Muligheter for samarbeid med svømmeklubben om instruktører.
4. Mulige utvidete rabattordninger for svømmeopplæring på Drammensbadet utredes.
5. Nytt opplegg for svømmeopplæring bør iverksettes i 2010.

We are the world

Foto: juliaf, sxc.hu

Mangfoldsbyen Drammen
I budsjettet er det satt av 400.000,- til å gjøre om Drammen krematorium nye kapell til et livsynsnøytralt gravferdsrom. Dermed er en gammel fanesak for Venstre kronet med seier.

I budsjettet bes Rådmannen om å fremme egen sak om opprettelse av kveldsklasse i grunnskoleopplæring Fjellheim for elever med innvandrer bakgrunn som på grunn av arbeid ikke kan delta i undervisningstilbudet som er på Fjellheim på dagtid. Tilbudet skal vurderes tatt inn i budsjettet i 2010.

Det er ellers viktig å merke seg at kommunen skal fortsette dialogen med SOS barnebyer med sikte på at Drammen skal bli stedet for lokaliseringen for etableringen av den neste norske barnebyen. Et veldig viktig tiltak der man har behov for fosterhjemstiltak for søskenflokker.

Det er også lagt inn en økning på 1,2 millioner til rusomsorgen. Dette er sårt trengte penger til en gruppe av Drammens borgere som er i størst behov for støtte fra samfunnet rundt dem.

Les om budsjettet i dt.no.

Asgeir Osnes

Foto: Claus Haals

For mer info:
Asgeir Osnes
Gruppeleder Drammen Venstre
93 42 92 92
[email protected]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**