skulle forflytte seg fra den såkalte Plata ved Oslo sentralstasjon til strøk i mer umiddelbar nærhet av Stortinget eller regjeringskvartalet. Politikerne trenger å bli minnet på at gjeldende narkotikapolitikk langtfra har løst problemene knyttet til misbruk og ulovligheter knyttet til narkotiske rusmidler.
Ting tyder på at problemet snarere er blitt verre enn bedre, og da er det enda større grunn til å synliggjøre det. For slik kan det faktisk virke: Norge ligger på tredjeplass i Europa på den dystre statistikken for overdosedødsfall. I 2007 døde 244 personer av overdoser i Norge, en sterk økning fra året før da det lå rundt 200. I 2005 hadde Norge 12.500 sprøytemisbrukere, i følge statistikken fra EUs narkotikabyrå EMCDDA.
Når dette er resultatet etter at vi over en periode på 30-35 år har ført en svært restriktiv narkotikapolitikk – mer preget av kriminalisering og rettsforfølgelse enn rusomsorg og helseforebygging – må det være lov å etterlyse resultater av den konsekvente forbudslinjen. Derfor er det fortjenstfullt at Venstres programkomité stimulerer til en debatt om dette, som altfor lenge har vært et tabu i norsk politisk debatt.
Blant annet foreslår programkomiteen, ikke minst etter innspill fra Unge Venstre og dets leder fra Arendal, Anne Solsvik, å prøve heroin på resept. Det er ment som ett middel for å gjenvinne kontroll, gi de verst stilte en smule selvrespekt og gi helsevesenet den plass i rusomsorgen det egentlig skal ha. Antagelig er det bare så lenge problemet ligger skjult for politikerne at de fortsetter å pushe politi på det.
Kast et blikk på land der politikere har innsett at den gamle politikken ikke virker. Nederland, Tyskland og Sveits kan vise interessante resultater av å benytte kjemisk fremstilt heroin i kontrollerte opplegg for å gi forkomne narkomane livet tilbake.