Nytenkning om narkotika

Agderposten på lederplass:

Bør Oslos narkomane flyttes fra områdene der de vanker i dag, til Eidsvolls plass foran Stortinget?

Det er politisk sus over diskusjonen om de narkomane, eventuelt med politiets hjelp,

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


skulle forflytte seg fra den såkalte Plata ved Oslo sentralstasjon til strøk i mer umiddelbar nærhet av Stortinget eller regjeringskvartalet. Politikerne trenger å bli minnet på at gjeldende narkotikapolitikk langtfra har løst problemene knyttet til misbruk og ulovligheter knyttet til narkotiske rusmidler.

Anne Solsvik

Foto: Arendal Venstre

Ting tyder på at problemet snarere er blitt verre enn bedre, og da er det enda større grunn til å synliggjøre det. For slik kan det faktisk virke: Norge ligger på tredjeplass i Europa på den dystre statistikken for overdosedødsfall. I 2007 døde 244 personer av overdoser i Norge, en sterk økning fra året før da det lå rundt 200. I 2005 hadde Norge 12.500 sprøytemisbrukere, i følge statistikken fra EUs narkotikabyrå EMCDDA.

Når dette er resultatet etter at vi over en periode på 30-35 år har ført en svært restriktiv narkotikapolitikk – mer preget av kriminalisering og rettsforfølgelse enn rusomsorg og helseforebygging – må det være lov å etterlyse resultater av den konsekvente forbudslinjen. Derfor er det fortjenstfullt at Venstres programkomité stimulerer til en debatt om dette, som altfor lenge har vært et tabu i norsk politisk debatt.

Blant annet foreslår programkomiteen, ikke minst etter innspill fra Unge Venstre og dets leder fra Arendal, Anne Solsvik, å prøve heroin på resept. Det er ment som ett middel for å gjenvinne kontroll, gi de verst stilte en smule selvrespekt og gi helsevesenet den plass i rusomsorgen det egentlig skal ha. Antagelig er det bare så lenge problemet ligger skjult for politikerne at de fortsetter å pushe politi på det.

Kast et blikk på land der politikere har innsett at den gamle politikken ikke virker. Nederland, Tyskland og Sveits kan vise interessante resultater av å benytte kjemisk fremstilt heroin i kontrollerte opplegg for å gi forkomne narkomane livet tilbake.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**