Budsjettforslaget lagt fram: Mange muligheter

Budsjettforslaget fra de samarbeidende partier, der Venstre inngår, la fram sine endringer til rådmannens forslag, på en pressekonferanse i dag. Venstre er godt fornøyd med at rådmannens forslag til kutt i Stavangerskolen og sykehjemmene er reversert. Det settes av hele 20 millioner til kjøp av boliger til vanskeligstilte. Kultursatsingen fortsetter utover kulturhovedstadsåret 2008. Nødvendig rehabilitering av Bamsefaret og Slåtthaug barnehager, er det også funnet rom til. Budsjettet skal endelig vedtas i bystyret 8. desember.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Bærekraft
Konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren er allerede så høy at vi må regne med en viss klimaendring, selv med en dramatisk reduksjon i utslippene av CO2 og andre klimagasser. Studier anslår at 15 — 20 prosent av utslippene av klimagasser i Norge har sammenheng med kommunal virksomhet.
De samarbeidende partier i Stavanger bystyre vil ta sin del av denne globale utfordringen og vil ta initiativ til at Stavanger kommune skal være en foregangskommune innen alternativ energi, i ressurs- og energibruk og i bekjempelse av klimagassutslipp.
Ved revisjon av gjeldende kommuneplan og den kommende kommunedelplan for klima og miljø, må denne visjonen tydeliggjøres i et langsiktig perspektiv med en bærekraftig byutvikling.
Stavanger kommune skal i sin årsmelding rapportere om miljø minimum på linje med private bedrifter. Rapporten skal gi en samlet og systematisk fremstilling av den lokale status vedrørende miljøet.

Etterbruk Stavanger2008
Stavanger2008 har gitt regionens befolkning nye kulturopplevelser, etablert nye nettverk, styrket samholdet i regionen og utviklet stolthets- og identitetsfølelsen. En viktig dimensjon ved kulturhovedstadsåret var at det skulle ha en langsiktig effekt, og at kultursatsingen skulle styrke regionens attraktivitet og konkurranseevne.
Det er et mål å videreføre det viktige arbeidet som er påbegynt og vil derfor etablere et etterbruksfond. Dette fondet skal gi økonomiske muligheter til å videreføre satsingen i kulturhovedstadsåret og styrke kulturell næringsutvikling. Bystyret anmoder rådmannen om en avsetning for etterbruksfond på 18 millioner kroner ved avleggelse av årsregnskap for 2008.

Spesielt gledelig er det også at det har vært mulig å få på plass en økt støtte til Rogaland Kunstnersenter på Nytorget. Denne aktøren er viktig i Venstres visjon om å gjøre Nytorget til Stavangers kulturtorg.

Bolig for alle
Partiene ønsker at alle i Stavanger skal ha en tilfredsstillende bosituasjon. Stor befolkningsvekst og kraftig økning i boligpriser de siste årene har medført at stadig flere opplever at det er vanskelig å skaffe egen bolig. Presset på Stavanger kommunes utleieboliger har økt. Det er derfor behov for flere boenheter for vanskeligstilte boligsøkere. Samarbeidspartiene vil derfor sette av 20 millioner kroner til kjøp av nye boliger i 2009. Husbankens støtte til kommunale utleieboliger skal komme i tillegg til den totale summen som bystyret har vedtatt.
Finansuroen medfører usikkerhet for utviklingen i boligprisene. Det bes om at rådmannen etablerer en beredskapsplan for de som får vansker med å betjene sine boutgifter. Det vil bli lagt vekt på kommunens arbeid i en sammenlignbar situasjon tidlig på 1990-tallet.

Utvikling av kunnskapsbyen
Kunnskapsmiljøet i Stavanger vil ha stor betydning for utviklingen i regionen. I arbeidet med et mer mangfoldig næringsliv vil satsingen på miljøet ved UiS, IRIS og ipark være viktig.

Universitetet i Stavanger legger ned et stort arbeid i å sikre seg god ressurstilgang gjennom samarbeid med det private næringslivet. Samarbeidspartiene er bekymret for den økonomiske skeivfordelingen mellom universitetene i Norge og vil utarbeide en strategi for hvordan en mer rettferdig finansiering av universitetene i Norge kan oppnås.

Studentbyen skal styrkes
Flertallspartiene i Stavanger kommune vil arbeide videre for at Stavanger skal være en enda mer attraktiv by å studere i. Bystyret ber om at det i samarbeid med bl.a. Studentsamskipnaden i Stavanger utarbeides planer med utgangspunkt i byer som har utviklet internasjonalt anerkjente studentmiljøer.

Stavanger kommune skal bidra til at byen får et positivt og aktivt studentmiljø blant annet gjennom å:
•videreutvikle studentersamfunnet
•påvirke Stortinget til å øke antall studentboliger og legge til rette for et mangfold i tilbudet av studentboliger
•fremskaffe attraktive tomter til studentboliger
•bedre kollektivtilbudet mellom universitetsområdet, høyskolene og de ulike studentboligene

Landets ledende miljø innen ny energi og miljøteknologi

På samme måte som Stavanger i sin tid befestet posisjonen som landets oljehovedstad ønsker samarbeidspartiene, der Venstre er med, at Stavanger-regionen nå inntar rollen som landets ledende miljø innen ny energi og miljøteknologi. Bystyret vil bruke erfaring og beste praksis fra andre energibyer i arbeidet for nå målsetningen og utvikle en helhetlig plan for utvikling og bruk av nye energiformer. Planen må også sees i sammenheng med bystyrets mål om å redusere C02-utslippene i kommunen.

Du kan laste ned hele forslaget her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**