Regjeringen svikter universitetene og høgskolene

Guri Melby, nestleder i Sør-Trøndelag Venstre, går i et leserinnlegg hardt ut mot statsråd Tora Aasland og Regjeringens manglende satsning på høyere utdanning og forskning. Økende lønnsutgifter fører kutt ved de fleste høgskolene og universitetene. Hele innlegget kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

studenter

I framleggelsen av nytt statsbudsjett skrøt de rødgrønne av økte bevilgninger til forskning og høyere utdanning. De hevdet da at de rettet opp det såkalte hvileskjæret på 300 millioner kroner. Men på grunn av økte lønns- og pensjonsutgifter viser det seg at universitetene og høgskolene står foran kraftige budsjettkutt. Aasland reparerer dermed det ene hvileskjæret med å innføre ett til to nye.

Universitets- og høgskolerådet mener de økte kostnadene ved endrede lønns- og pensjonsutgifter er på 600 millioner. Dette er kostnader regjeringen ikke har tatt hensyn til i sitt budsjett. Sør-Trøndelags to største utdanningsinstitusjoner, NTNU og HiST, må derfor nok en gang kutte i sine budsjetter. Dette går ut over både undervisningstilbudet til studentene og de ansattes mulighet til å drive med forskning.

Regjeringens vilje til å satse på forskning og utdanning er nok en gang fraværende, og ambisjonene blir stadig mer utydelige. Venstre mener det nå er på tide med et initiativ fra statsråden for å unngå realnedgang i bevilgningene til universitets- og høyskolesektoren. Vi forventer også at statsråd Aasland og Regjeringen er sitt ansvar bevisst for å unngå å påføre universiteter og høyskoler enda flere hvileskjær.

Guri Melby, nestleder i Sør-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**