“Krystallnatt”-markering i Østfold

For tiende gang arrangerer russen i Mysen og Askim antirasisme-markeringen “Aldri mer Krystallnatt”. — Med fakler og det frie ord som våpen slår vi et slag mot hverdagsrasismen og alle former for diskriminering i det norske samfunnet, sier Rita Sletner og Odd Einar Dørum fra Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 For russen i Askim og Mysen har det blitt en selvfølge å arrangere demonstrasjonen som i kveld har tiårs-jubileum.

For russen i Askim og Mysen har det blitt en selvfølge å arrangere demonstrasjonen som i kveld har tiårs-jubileum.
Foto: Smaalenenes Avis

Bakgrunnen for mønstringen i Indre Østfold er at en gruppe nynazister misbrukte akkurat denne dagen ved å marsjere gjennom Askim og Mysens gater på slutten av 90-tallet. De ropte rasistiske slagord, iført hetter, militære klær og nynazistiske symboler. Årets russ, og tidligere russ, har tatt avstand fra disse ugjerningene ved å arrangere denne motmarkeringen.

 - Kveldens markering er et slag mot hverdagsrasismen, sier Sletner og Dørum.

– Kveldens markering er et slag mot hverdagsrasismen, sier Sletner og Dørum.
Foto: Rune Kongsro

Selvfølge
For russen i Askim og Mysen har det blitt en selvfølge å arrangere denne demonstrasjonen, akkurat som det er en selvfølge for Venstre-politikerne Rita Sletner og Odd Einar Dørum å delta. I 1999 mottok lokalpolitikeren Sletner trusler fra nynazister etter å ha talt dem midt i mot. De var så alvorlige at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble koblet inn. Også
motstandsmannen Gunnar "Kjakan" Sønsteby har deltatt i en årrekke — også i år.

Jødeforfølgelse
Natten 9. november 1938 markerte starten på nazistenes jødeforfølgelse. I to dager stormet nazister gjennom jødiske strøk i Tyskland, drepte, knuste vinduer i jødiske forretninger og hjem, brant synagoger og plyndret.

– De som demonstrerer i kveld sørger for at man ikke dreper minnet om det som har skjedd. Vi demonstrerer mot rasisme, nazisme og den kollektive glemsel, sier Rita Sletner. Hun er full av lovord overfor russen i Askim og Mysen som fortsetter å holde markeringen i live.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**