Krever oppfølging av klimaforliket

Klimaforliket må følges bedre opp en det regjeringen har lagt opp til i sitt forslag til statsbudsjett, sier stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad. Miljøminister Erik Solheim har store visjoner, men problemet hans er at når han tar fatt på den rette vei så følger ikke Regjeringen etter. Det er paradoksalt at Regjeringen i forhandlingene om klimaforliket i Stortinget kategorisk avviste mange tiltak som Solheim i ettertid har trukket frem.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Andre N. Skjelstad etterlyser nå Regjeringens oppfølging av klimaforliket på flere områder. Gjennom en spørsmålsaksjon utfordrer Venstre ulike statsråder på sju temaområder hvor klimaforliket ikke er fulgt opp som forutsatt.

Skjelstad utfordrer Regjeringen spesielt på opptrapping av innsatsen innen klimainformasjon. – Virksomheter og enkeltpersoner må få god og saklig informasjon om hva som skal til for å redusere utslippene av klimagasser, og hvilke støtteordninger som er tilgjengelige. Et viktig punkt i klimaforliket var at arbeidet med klimainformasjon skulle trappes opp. For å nå dette målet er det behov for en større økning i forhold til det som ligger i Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009, sier Skjelstad.

Venstre kommer i løpet av høsten med flere tiltak for å møte klimautfordringene, sier Skjelstad. —Dette går blant annet på å få en næringspolitikk som stimulerer til nyskapning, som legger til rette for energieffektivisering og fornybar energiproduksjon.

Forurensing karbon

Foto: © Wessel Cirkel | Dreamstime.com

Lavutslippsutvalgets leder Jørgen Randers gav nylig Regjeringen karakteren NG for manglende oppfølging av utvalgets 15 punkter, som Regeringen for øvrig sa seg enige i. Det mangler i tillegg mye på at klimaforliket blir oppfylt. Venstre kommer til å intensivere trykket for å få regjeringen til å levere på de 15 punktene fra Lavutslippsutvalget og i klimaforliket.

De syv spørsmålene
– Oppfølging av klimaforlikets punkt om å opprette et demonstrasjonsprogram for utvikling og introduksjon av nye fornybare energiteknologier offshore.
– Oppfølging av løftet i klimaforliket om å etablere et alternativ til ordningen med grønne sertifikater som er like ambisiøst og virkningsfullt.
– Etablering av ordning med tilbud om energisjekk for boligbygg.
– Fremming av sak om elektrifisering i petroleumsnæringen.
– Oppfølging av arbeidet med forbud mot oljefyring som grunnlast i offentlige bygg og store næringsbygg.
– Oppfølging av klimaforliket om en opptrapping av satsingen over lavenergiprogrammet.
– Oppfølging av klimaforliket om en opptrapping av innsatsen innen klimainformasjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**