Ingen oljeleting i Lofoten og Vesterålen

Mens Sosialistisk Venstreparti sier de skal slåss mot oljeaktivitet i de sårbare havområdene i nord, er de i regjering med på en politikk som legger til rette for det stikk motsatte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I statsbudsjett etter statsbudsjett har regjeringen satset tungt på oljeleting i de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. På 2009 budsjettet er bevilgningen til seismikk økt med 60 mill. kroner – til totalt 200 millioner kroner. Denne økningen ble mottatt med stor begeistring av Oljeindustriens Landsforening.

Oljesøl

Foto: NRK

Samtidig er regjeringen på kraftig kollisjonskurs med fiskeri- og miljøinteressene. Regjeringen ligger langt etter i arbeidet med å kartlegge miljøverdier og dyrelivet i havområdene. Man bevilger ikke langt nær det som var forespeilet da forvaltningsplanen om Lofoten og Barentshavet ble behandlet i Stortinget.

Miljøvernministeren fikk ros for et godt miljøbudsjett. Det var fortjent selv om en vesentlig del av økningene til miljøtiltak skyldes klimaforliket med Venstre, Kristelig folkeparti og Høyre. Når det gjelder fordelingen av ressurser til henholdsvis oljeleting og miljøundersøkelser, så har miljøvernministeren regelrett blitt overkjørt i regjering.

Venstre vil innføre varige petroleumsfrie soner i havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen. I forbindelse med eventuelle regjeringsforhandlinger etter neste stortingsvalg vil dette være et ultimatum for Venstre. Vi forventer den samme tydelighet fra Sosialistisk Venstreparti. Med den ettergivenhet partiet i regjering viser når det gjelder ressursbruk på oljeleting kontra miljøundersøkelser, er det imidlertid grunn til å være bekymret. Regjeringen synes å jobbe målrettet med sikte på å åpne for oljeaktivitet i de sårbare havområdene i nord.

Nordland Venstre
v/ styremedlem Arnfinn Ellingsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**