Kronikk: Behov for mer offensiv kjemikaliepolitikk

Venstre er opptatt av å sette miljøutfordringene høyt på dagsorden. Vårt miljøengasjement gjør det naturlig også å rette søkelyset mot hvordan kjemikaliebruken påvirker mennesker, dyr, natur og miljø.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Av Gunnar Kvassheim (V)

Det har vært anslått at om lag 500 mennesker dør årlig som følge av kjemikaliebruk på arbeidsplassen. Dødsfall og skader knyttet til arbeidsmiljø og kjemikaliebruk må møtes med en sterk satsing på forskning og beskyttelse mot skadelig arbeidsmiljø.

Mange føler seg overkjørt av offentlige myndigheter. Folk med saker knyttet til kvikksølvbruk, kjemikaliebruk i oljeindustrien og en rekke bransjer har ventet i inntil ti år på å få en avklaring. Personer som har rett på yrkesskadeerstatning må få en hurtigere oppfølgimg og bedre behandling. Dette kan bare skje hvis feltet får tilført flere ressurser og mer personell, og at statusen og rekrutteringen for arbeidshelsefeltet økes.

I dag har produsentene ansvar for å teste ut eventuelle helse- og miljøskader før nye produkter sendes på markedet. Kjemikaliedirektivet REACH pålegger europeiske produsenter til en viss grad å dokumentere at nye produkter ikke er miljøskadelige. Men testingen er ofte ikke tilstrekkelig. Bedre testing og informasjon om skadevirkninger knyttet til bruk av kjemikalier, kan være en måte å forbedre håndteringen på arbeidsplassen. Samtidig trenger vi et mer langsiktig perspektiv på arbeidet for å få klarlagt sammenhengen mellom helse, kjemikalier og miljø.

Kjemikalier er en nødvendig del av en lang rekke prosesser og forekommer i ulike deler av arbeidslivet. Det kan være ferdig innkjøpte stoffer, eller de som utvikles under arbeidesprosessen, for eksempel i form av sveiserøyk og dieseleksos. Bilverksteder, mekanisk industri,verkstedindustrien, armert herdeplast-industri (støping av plastbåter, glassfibertanker o.l.) grafisk industri er aktuelle i denne sammenhengen. Disse bransjene omfatter til sammen over 10.000 virksomheter og 110.000 arbeidstakere. I tillegg er det en rekke universitetsmiljøer, forsvaret og landbruket en del av denne problemstillingen.

Undersøkelsene Arbeidstilsynet gjennomførte i perioden 2003 — 2006 angir at det har skjedd en forverring knyttet til kjemisk eksponering. En av tre ansatte får ikke noen opplæring i riktig bruk av kjemikalier. Arbeidstilsynet må i større grad å bruke de sanksjonsmulighetene de har til rådighet mot bedrifter som bryter arbeidsmiljøloven.

Arbeidsgivere som bryter arbeidsmiljøloven må det reageres mot i form av bøter eller politianmeldelse, på lik linje med andre lovbrudd. Det er grunn til å tro at helseskader knyttet til kjemikalier bare vil øke når vi får stadig flere produkter som inneholder flere nye kjemikalier hvor mange ikke er tilstrekkelig testet.

Regjeringen gir inntrykk av den har offensiv politikk på dette området, mens realiteten er motsatt. Venstre ønsker et sterkere engasjement og en mer offensiv politikk på dette viktige miljøområdet. Her har vi felles internasjonale utfordringer, hvor Norge kunne hatt en mer offensiv rolle internasjonalt og en mer offensiv politikk nasjonalt. Forskningen i våre naboland ligger langt foran Norge, og dette handler om politisk vilje, prioriteringer og ressurstilførsel over tid. Venstre ønsker en tilsvarende satsing i Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**