Forby det vi ikke liker

Hvorfor lar vi ikke elevene selv få være voksne og bestemme mer over sin skolehverdag, spesielt siden mange av dem er myndige, undrer Venstres gruppeleder i Østfold fylkesting, Sindre Westerlund Mork.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Hva skal vi med elevdemokrati om vi skal bestemme alt på vegne av elevene? Venstre er ikke et parti som vil forby det vi ikke liker. Vi tror derimot at folk selv tar ansvar når de får muligheten til det. Derfor vil vi ikke forby salg av brus og godteri på de videregående skolene i Østfold, men heller la elevene sammen med rektor bestemme det på den enkelte skole.

Gravøl

Foto: Asgeir Osnes

Dersom jeg hadde vært elev i videregående skole i dag, kan det godt hende at jeg personlig ville gått inn for et forbud mot salg av sukkerholdig brus og godteri på min skole. Men jeg hadde ikke forventet at andre skulle bestemme det for meg. Spesielt ikke så lenge jeg selv hadde vært myndig, som mange av elevene er. I tillegg er det mange sorter brus og godteri som er uten sukker.

Fylkestingets flertall har vedtatt forbudet. De vil også at administrasjonen skal "utarbeide kriterier for hva som er et sunt og helsefremmende vareutvalg" samt "retningslinjer for presentasjon av mat i kantinene som sikrer en sunn profil og som kantinene pålegges å følge".

Ved flere av de videregående skolene har de studieprogram innen restaurant- og matfag. Jeg håper administrasjonen er klokere enn fylkestingets flertall, og inviterer med elevene på å utarbeide disse retningslinjene. Det er de som skal leve med dem, og som jeg sa i fylkestinget; Dette kan sikkert elevene mye mer om enn det jeg kan, så hvorfor ikke overlate det til dem selv å lage slike veiledere?

Det er greit at vi i fylkestinget kan være voksenpersoner som har tydelige meninger, men når skal myndige skoleelever få lov til å være voksne og ta ansvar for seg selv?

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**