Teater Innlandet nå!

Hedmark Venstre støtter forslaget om å etablere “Teater Innlandet” som et felles teater for begge fylkene, men forutsetter at Kongsvinger og Tynset opprettholdes.jfr pkt 4 i innstillingen (E.Ringnes, HedOpp fylkesting)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Mjøsa fra Ring

Foto: A.Hovsto

Både Hedmark og Oppland har stor kulturaktivitet, også innenfor både scenekunst og opera hvor Per Gynt forestillingen på Gålå og Ringsaker-operaen kanskje er de mest kjente. I tillegg finnes en rekke mindre ensembler som bidrar til mye, både glede latter og refleksjon som ofte kan gi oss nye perspektiver på livet.
Jeg sier dette ved hver eneste anledning; la oss bruke mye mer av vår rikdom til kultur og kulturopplevelser, istedenfor å kjøpe ting som gir kortvarig lykke for de fleste av oss.
Det å etablere et felles teater som er bedre enn det vil kan få til hver for oss, er derfor et bra forslag.

Inge Solli i Masters of war

Foto: Venstre

Teater er ressurskrevende og gjør det mulig å ta ut stordriftsfordeler — altså mer teaterforestillinger både i Oppland og Hedmark slik det går fram av saksframstillingen. Da vi hadde komitebehandling av denne saken i Hedmark forrige uke, fikk vi opplyst at Oppland ikke ville behandle forslaget. Det er ugreit.
For enten så må det da fremmes et utsettelsesforlag hvor det kan påberopes at saken er utilstrekkelig utredet eller så må det fremmes endrings-, stryknings- eller tilleggsforslag.
Den måten som Oppland her har brukt, smaker av sabotasje. Jeg har sett på de kommentarene som er lagt ut på Oppland fylkeshjemmeside og jeg siterer fra noen av dem som rommer alt fra konspirasjonsteorier til ellevill begeistring. Jeg velger å referere de positive kommentarene:

Bjørn

Foto: H. Bast

(sitat fra Marianne): "Rapporten betinger at teatersjefen har kunstnerisk bakgrunn og at skuespillere/dansere ansettes pr. produksjon. Tenk hvilke muligheter dette åpner for. Man får både i pose og sekk, og kan i større grad velge scenekunstnere fra øverste hylle. Da er det tragisk at debatten allerede i utgangspunktet synes å forvitre til en nabokrangel om på hvilken side av gjerdet administrasjonen skal holde hus. Det står ikke til å nekte at det allerede finns et utgangspunkt i Hamar, et fagmiljø som vet noe om administrasjon av profesjonelt teater. Forsyn dere av dem. Gad vite om dette initiativet ikke er en kulturell gavepakke til hele regionen. Burde den ikke i så fall åpnes med noe større begeistring?" sitat slutt

Skulptur

Foto: H. Bast

Sitat fra Torveig Dahl:"Er det virkelig sånn at Oppland skal sitte på sin høye innlandshest og si nei takk til et samarbeid som resulterer i at det ikke kommer noe til Oppland, – og at Hedmark Teater fortsetter som før? Er “vi” virkelig så egenrådige, ufeilbarlige og innsnevret at vi takker nei? Da sier jeg lykke til Oppland – da blir det ikke noe Teater Innlandet. Jeg synes det er helt utrolig å skape en så stor motstand mot noe som ikke trenger å angå den som ikke ønsker å utnytte seg av muligheten. Det er vær så god bare å fortsette den samme virksomheten man bedriver med eller uten Teater Innlandet. Sabotasje." sitat slutt

Teater, kultur

Foto: Microsoft

Til slutt fra skuespillere på Opplandssida: sitat:
"Vi gjentar hovedbudskapet vårt: Dobbelt så stort budsjett betyr dobbelt så mange prosjekter, dobbelt så mange arbeidsplasser gir dobbelt så mange forestillinger og dobbelt så mange muligheter for nyskaping og opplevelser for publikum. Med etableringen av et Teater Innlandet ønsker vi å gratulere hele Oppland fylkes befolkning! Janka Stensvold, Gjøvik, Hanne B. Fjerdingstad, Brandbu -Skuespillere-

Erik Ringnes
Gruppeleder Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**