Regjeringen svikter fortsatt lærerrekrutteringen

– Venstre deler OECDs bekymring knyttet til den manglende rekrutteringen av lærere innenfor yrkesfagene. Det er derfor avgjørende viktig at vi snarest får på plass en helhetlig rekrutteringsplan som kan sikre tilstrekkelig mange lærere i årene som kommer, sier Venstres utdanningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Odd Einar Dørum er bekymret for rekrutteringen til læreryrket.

Odd Einar Dørum er bekymret for rekrutteringen til læreryrket.
Foto: Rune Kongsro

En fersk OECD-rapport som ble presentert i dag peker blant annet på at det er høy gjennomsnittsalder blant lærere i yrkesfag. OECD frykter at rekrutteringen av nye lærere i disse fagene ikke er stor nok til å demme opp for den naturlige avgangen, og tror også at den høye alderen kan gjøre det vanskelig å oppdatere og videreutdanne lærerne.

Etterlyser handling fra Solhjell
– Dette er en bekymring Venstre deler, og samme tendens gjør seg gjeldende i hele utdanningsløpet. Venstre har derfor fremmet en rekke forslag om økt lærerrekruttering, men regjeringspartiene har gjennomgående stemt disse forslagene ned, poengterer Dørum. – De to SV-statsrådene i Kunnskapsdepartementet har knapt nok løftet en finger. Når skal vi få se handling fra Solhjell og Aasland når det gjelder lærerrekruttering, spør Dørum.

For å bedre rekrutteringen av lærere mener Venstre at staten må legge forholdene til rette for å få bl.a. ingeniører til å bli lærere, både innenfor yrkesfag og i allmenne fag.
– De har kompetanse som skolen kan trenge. Men nye yrkesgrupper trenger selvfølgelig pedagogisk tilleggsutdanning, før de kan jobbe som lærere. Her mener vi staten kan bidra gjennom å utbetale stipender for å ta tilleggsutdanning innenfor pedagogikk, sier Dørum.

Venstre vil ha yrkesfagsreform
I forslaget til nytt partiprogram tar for øvrig Venstre til orde for en yrkesfagreform med vekt på å løfte statusen til yrkesfagene og redusere frafallet.

– Flere yrkesfag trenger en annen modell enn 2 år skole og 2 år i bedrift, og Venstre vil derfor legge til rette for en mer fleksibel modell i disse fagene. Vi vil arbeide for at elevene på yrkesfag møter en mer praktisk rettet utdanning, særlig det første året, og at de mer teoritunge fagene i større grad fases inn når elevenes modenhet og motivasjon er tilstede.

– Det er også behov for å etablere et mindre byråkratisk og enhetlig tilskuddsystem for bedrifter som tar inn lærlinger. Dette må Solhjell følge opp, krever Dørum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**