Næringshage med kraft i frasparket

En av Norges mest profilerte næringshager, Næringshagen i Kunstnerdalen, lokalisert på Prestfoss i Sigdal, fyller 5 år. Der syder det det av aktivitet og inspirerte mennesker både sent og tidlig. Likestillingsutvalget i Buskerud hadde lagt sitt møte 21. oktober til Næringshagen. Gunn-Torill Homme Mathisen (V), medlem i utvalget, lot seg imponere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Solstrand veiviser nær

Foto: Tore Rykkel

– Vi ønsker å gi gründerspirer inspirasjon, motivasjon og kompetanse til å gjøre drøm til virkelighet, sier Astrid Green og Tone Raheim Rolfstad, nylig avgått og nåværende daglig leder for Næringshagen i Kunstnerdalen.

De vil vise hva en relativt liten Næringshage i en bygd med ca 3500 innbyggere kan bety.

Dette har de klart i løpet av 5 år:
– De har jobbet med etablering av 37 nye arbeidsplasser
– De har jobbet med utvikling av 17 eksisterende bedrifter
– De har fått til et spennende miljø av småbedrifter i Næringshagen og de vokser.
– De etablerer 2 nye avdelinger; i Flesberg og i Krøsherad.
– De har synliggjort og representert slik at deres region har blitt satt på kartet.
– De har jobbet med profilering av tilbudene og bedriftene i Sigdal og i regionen.
– De har utviklet nettportalen Sigdal.no sammen med blant annet næringslivet i Sigdal.
– De jobber med 9 spennende nyskapingsprosjekter sammen med næringsliv, grunneiere og det offentlige i sin region.
– De har fått fram mange kvinnelige gründere.
– De samarbeider med mange om å få til utvikling i sin region.

I Næringshagen i Kunstnerdalen er det plass til både kvinner og menn, men ikke minst kvinner har vært aktive aktører de første fem årene.

Nyskaping. Kreativitet. Etablering. Kunnskap. Motivasjon. Begeistring. Inspirasjon. Kvinner. Over hele landet myldrer det av aktiviteter med disse stikkordene som fellesnevnere. Rundt 30 utviklingsmiljøer og Næringshager arbeider mot samme mål: Å mobilisere og motivere flere kvinner til å starte egne bedrifter og til videre utvikling av etablerte bedrifter.

Kvinnovasjon

Det er Selskapet for Industrivekst (SIVA) som står bak og koordinerer arbeidet med prosjektet Kvinnovasjon. Prosjektet går over tre år, fra 2006 til 2008. Satsingen foregår i samspill med Innovasjon Norge, Fylkeskommunene og andre aktører.

Kommunal- og regionaldepartementet (KDR) skal i løpet av treårsperioden bevilge 13 milliner kroner til SIVAs kvinnesatsing. Midlene blir fordelt på de ulke miljøene. Ønsket er å legge til rette for at folk skal kunne skape sin egen arbeidsplass der de selv ønsker å bo. I denne sammenhengen satses det spesielt på kvinnlig entrepenørskap.

Likestillingsutvalgets rolle
Likestillingsutvalget i Buskerud var med og ga økonomisk støtte til oppstartkonferansen i 2006 og har siden vært støttespiller og heiagjeng for Kvinnovasjon. Utvalget syns derfor det var naturlig å gjeste Næringshagen. Utvalgets medlemmer ble godt tatt imot og fikk innblikk i hvordan de jobber. Prosjektet skal nå avsluttes og det var enighet i likestillingsutvalget om å gi økonomisk støtte over sitt budsjett til en avslutningskonferanse for Kvinnovasjon i 2009.

– Jeg fikk et svært godt inntrykk av Næringshagen i Kunstnerdalen, sier Gunn-Torill Homme Mathisen, og drømmer om en Næringshage i Hurum. – En av Venstres kjernesaker er jo småbedrifter og gründere. Vi må gjøre det lettere å skape en arbeidsplass for seg selv og et par til. Det er kjempeflott at ikke minst jenter viser at de både kan og vil, sier hun.

(Teksten fortsetter under bildet)

Likestillingsutvalget på besøk i Næringshagen i Kunstnerdalen .Fra v.:Christine Soot Sandli (SV), Gunn-Torill Homme Mathisen (V), Masud Gharahkani (AP), Kristian Hammervik (Krf), Ove Vannebo (Frp). Bak fra v.: Åse Klundelien (fylkeskultursjef), Tone Ranheim Rolfstad (Daglig leder i Næringshagen), Astrid Green (Avgått daglig leder), Kristin Audestad (Adm.sekretær i fylkeskommunen)

Likestillingsutvalget på besøk i Næringshagen i Kunstnerdalen .Fra v.:Christine Soot Sandli (SV), Gunn-Torill Homme Mathisen (V), Masud Gharahkani (AP), Kristian Hammervik (Krf), Ove Vannebo (Frp). Bak fra v.: Åse Klundelien (fylkeskultursjef), Tone Ranheim Rolfstad (Daglig leder i Næringshagen), Astrid Green (Avgått daglig leder), Kristin Audestad (Adm.sekretær i fylkeskommunen)
Foto: Hurum Venstre

Fakta.
Hva er en Næringshage?
En Næringshage er en samlokalisering av små, kunnskapsintensive virksomheter som sammen bygger opp et profesjonelt, faglig- og sosialt miljø. Ansvar for utviklingsaktivitetene i miljøet ivaretas hovedsakelig av Næringshagens eget utviklingsselskap. Virksomhetenes samhandling med andre aktører i et slikt miljø kan gi mange utviklingsmuligheter, for eksempel i form av innovativ aktivitet, større nettverk, bedre utgangspunkt for faglig- og forretningsmessig utvikling og økt trivsel for den enkelte som arbeider i virksomhetene.
Kilde: SIVA

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**