Nei til sentralt register for individdata

Skedsmo Venstre er sjokkert over regjeringens forslag om å opprette et sentralt register for individdata med sensitive personopplysninger fra barn helt ned til fem års alder. — Dersom dette blir vedtatt, vil det være et massivt angrep på barn og unges personvern, sier en hoderystende Boye Bjerkholt, leder i Skedsmo Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Teknologi, pc

Foto: Luth

Han betviler ikke regjeringens gode intensjoner når den ønsker seg bedre kvalitetskontroll, men er opprørt over omfanget på den datainnsamlingen som det legges opp til, og på mangelen på en absolutt reservasjonsrett mot å avgi sensitive personopplysninger.

— Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner, og her er regjeringen altså i ferd med å avvikle elevers rett til personvern, sier Bjerkholt.

Forslaget ligger ute til høring, og Skedsmo kommune vil avgi høringsuttalelse på onsdagens formannskapsmøte. I behandlingen i hovedutvalg for undervisning fikk Venstres forslag om å gå imot etablering av et sentralt register for individdata kun Venstres ene stemme. I formannskapsmøtet vil Venstre komme med et mer omfattende underbygd forslag som lyder som følger:

Skedsmo kommune støtter ikke forslaget om å etablere et sentralt register for individdata.

Selv om Skedsmo kommune i utgangspunktet stiller seg positiv til forskning som kan bidra til utvikling av kvalitet og bedre kvalitetskontroll i skolen, mener Skedsmo kommune at et sentralt register for individdata av det omfang som foreslås, utgjør en svært alvorlig uthuling av elevenes personvern. Skedsmo kommune mener at det ikke er tilstrekkelig redegjort for nødvendigheten av å opprette en slik database, spesielt med tanke på innhenting av sensitive personopplysninger knyttet til seksuell legning, etnisk bakgrunn og religiøs oppfatning.

Videre savner Skedsmo kommune en grundig redegjørelse for hvem som skal ha adgang til opplysningene som lagres, hvilke andre registre opplysningene skal kunne kobles mot, hvordan man skal forsikre seg mot misbruk, og hvilke tiltak som skal iverksettes dersom misbruk blir avdekket og sensitive opplysninger kommer på avveie.

Skedsmo kommune finner det oppsiktsvekkende at departementet foreslår en lovpålagt plikt for barn helt ned til fem års alder å avgi sensitive personopplysninger om seksuell legning, etnisk bakgrunn og religiøs oppfatning. Kommunen stiller seg svært kritisk til at det ikke er lagt inn en absolutt reservasjonsrett mot å avgi slike opplysninger, og frykter både for de personvernmessige konsekvensene for den enkelte samt for de samfunnsmessige konsekvensene av at man i tidlig alder blir opplært til ukritisk å oppgi sensitive opplysninger. Skedsmo kommune er forundret over at problemstillinger knyttet til innkreving av slike opplysninger fra barn og unge ikke er bedre belyst, spesielt når formålet og bruken av disse opplysningene i utgangspunktet er så uklart definert.

På denne bakgrunn går Skedsmo kommune imot de foreslåtte lovendringene, og mener at et eventuelt nytt lovforslag må følges av en bedre begrunnelse, en grundigere drøftelse av de problemstillinger som er nevnt, og en bedre sikring av elevenes personvern, herunder reservasjonsrett mot å oppgi sensitive personopplysninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**