På tide med nye løsninger i rusomsorgen

De siste 10 årene har mer enn 2000 mennesker dødd av heroinoverdose i Norge. Nå står over 4000 rusmisbrukere i kø for å få behandling. Derfor vil Venstre ha en ny ruspolitikk, skriver Ola Elvestuen og Gunvald Ludvigsen i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Ola Elvestuen mener at det er behov for å se på erfaringer fra andre land.

Ola Elvestuen mener at det er behov for å se på erfaringer fra andre land.
Foto: Frode Fjeldstad

Det ville Bjarne Håkon Hanssen også i 2004 i opposisjon. Venstres stortingsgruppe har foreslått et forsøksprosjekt hvor fastleger med spesiell kompetanse og interesse for ruspasienter kan dele ut egnet medikamentell behandling (subutex, subuxone eller lignende) og gi tett oppfølging. Prosjektet skal forbeholdes tunge rusavhengige og ha en aldersgrense på 20 år. Forslaget ble nedstemt av regjeringen nå nylig til tross for at Ap og Hanssen selv skrev en kronikk om dette i 2004.

Blir ikke kvitt rusmisbruk
Rusfeltet er altfor preget av systemtenkning og har for lite fokus på enkeltskjebnene. Venstres utgangspunkt i rusbehandling er at det er misbruket som skal bekjempes og ikke de rusavhengige. Det er naivt å tro at det er mulig å få alle rusmisbrukere rusfrie. Vi skulle ønske at det var mulig å bli kvitt misbruk fullstendig — men sånn er det ikke. En bedret helsetilstand og livskvalitet på det stadiet den enkelte misbruker er på i rehabiliteringen er viktig i rusomsorgen.

Rusmisbrukere er fortsatt nederst på rangstigen også i helsevesenet. Rusmisbrukere har dårlig helse, dårlig eller manglende bolig, manglende arbeid, og dårlig sosial tilknytning.
Det er behov for å tenke nytt og se på erfaringer fra andre land hvor man fokuserer på å redde liv.

 Gunvald Ludvigsen mener at Bjarne-Håkon Hanssen må følge opp løftene sine.

Gunvald Ludvigsen mener at Bjarne-Håkon Hanssen må følge opp løftene sine.
Foto: Rune Kongsro

Lang kø i LAR
I Frankrike har man greid å redusere overdosedødsfallene med nesten 80 % ved å gjøre det enklere å ta i bruk Subutexbehandling. Det er vanskelig for oss å forstå hvorfor det ikke er mulig å lære av andres lands erfaringer.

Innenfor systemet med Legemiddel assistert behandling (LAR) er køene lange og gjør at mange rusmisbrukere gir opp. I tillegg blir mange kastet ut av LAR på grunn av sidemisbruk. Forstå det den som kan. Det er jo nettopp problemet med rusmisbrukere at de misbruker rusmidler. Moralismen som ligger i å forlange rusfrihet fra mennesker som er så langt nede psykisk og fysisk er for oss svært problematisk. Det er også ironisk at så mange beroligende medisiner skrives ut til stadig yngre og stadig flere barn og unge, mens de tyngste narkomane ikke tolereres for det som i mange tilfeller er selvmedisinering.

Behandling umiddelbart etter avrusing
Etter avrusning er det mange måneders ventetid før ny oppfølging. Det er rett etter avrusning at rusmisbrukere har størst fare for overdose fordi kroppen er svak etter avrusningen. Samfunnsøkonomisk er det også meningsløst å bruke store økonomiske ressurser på pasienter som så slippes rett ut på gaten uten oppfølging. Mange overdoser og dødsfall kunne vært unngått hvis systemet var lagt opp slik at man fikk time til behandling med en gang avrusning var ferdig. Dette har man greid i Stockholm, og Venstre vil ha det i Norge.

I tillegg må brukere på LAR få et psykatrisk og sosialt tilbud, inkludert botilbud som ligger utenfor rusmiljøer. Stortingets overordnede mål med rusreformen var at rusmiddelmisbrukerne med sammensatte problemer skulle få mer helhetlig tjenester og at behandlingsresultatene skulle bli bedre. Det er forbedringer, men resultatet er for dårlig. Rusforskere forventer at blandingsmisbruk med alkohol, GHB og beroligende medisiner bare vil øke i fremtiden. Det er nå vi trenger nye løsninger. Hvor mange flere rusmisbrukere må dø i behandlingskø før noe blir gjort? Den nye helseministeren bør følge opp løftene sine.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**