Unge Venstres syn på rus

La oss bare få en ting klart; Unge Venstre ønsker ikke å selge cannabis og khat på REMA 1000!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Unge Venstre mener at ruspolitikken i Norge ikke henger sammen. På den ene siden mangler det sosiale aspektet knyttet til at tungt rusavhengige som blir gitt opp av systemet hvis de ikke blir rusfrie. Dette kan ikke fortsette. Her kan medikamentutdeling være en del av løsningen for å sikre tungt rusavhengige en verdig hverdag borte fra gata, uten å måtte ty til kriminalitet, tigging eller prostitusjon for å finansiere sin bruk av rus. Heroin på resept, som går ut på at man gir heroin til de tyngste misbrukerne hvor annen behandling har feilet, har gitt gode resultater i Sveits, Tyskland og England, og skal nå prøves ut i Danmark. Det er vanskelig å ta det alvorlig når man latterliggjør et forslag som et flertall i vårt naboland går inn for.

På den andre siden mangler det en gjennomgang av graderingen av rusmidler. På oppdrag fra Dagsavisen utførte Visendi A/S en undersøkelse i 2003, der de anslår at over en million nordmenn har forsøkt cannabis.

Alkohol

Statens Institutt for Rusmiddelforskning bekrefter at dette stemmer overens med deres tall. Unge Venstre mener at det må gjennomføres en gjennomgang av skadevirkningene for rusmidler som alkohol og cannabis. Vi får også en stor gruppe mennesker som blir kriminelle fordi de bruker et stoff som de selv ikke ser på som skadelig

Unge Venstre vil ikke legalisere cannabis uten videre. Man må først og fremst få oversikt over den helsemessige risikoen ved bruk av cannabis før man kan diskutere dette. Ser man derimot at dette ikke er rusmidler med forskjellig grad av risiko må det åpnes for en legalisering. Unge Venstre har lenge pekt på at det er feil å putte heroin og cannabis i samme bås. Kanskje er det på tide at man likestiller alkohol og cannabis. Det må man få alle kort på bordet og vi må tørre å ta debatten.

Nordland Unge Venstre v/ Fylkesleder Maria Liljedal

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**