Alstahaug Venstre med forslag til nytt sparetiltak

Kommunestyrerepresentant Hanne Nora Nilssen har i en interpellasjon bedt om at hele driften ved det regionale kontor for kompetanseutvikling blir vurdert. Dette fordi kommunen nå er i en vanskelig økonomisk situasjon, og Nilssen vil at alle sider ved kommunens drift skal vuderes med tanke på mulig sparetiltak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Regionalt kontor for kompetanseutvikling

Alstahaug kommune styrer mot et underskudd for regnskapsåret 2008. I størrelsesorden snakker vi her om rundt 5 millioner kroner. For ikke å havne på ROBEK- lista, må et eventuelt driftsunderskudd for 2008 dekkes inn i 2009, alternativt fordeles på årene 2009 og 2010. Dette fordi vi per i dag ikke har nok midler til å budsjettregulere inn disse overskridelsene.

Flere rapporter har påpekt at driftsnivået er alt for høyt i forhold til kommunens inntekter. Dette var også bakgrunnen for at kommunestyret i vår vedtok å få utarbeidet forslag til sparetiltak som raskt kunne la seg realisere. I omstillingsrapporten som nylig er blitt lagt fram, er en rekke tiltak foreslått. Nedleggelse av Mindland skole, nedleggelse av Tjøtta skole, nedleggelse av omsorgsboligene på Tjøtta, for å nevne noen av de forslagene som har skapt mest reaksjoner. På nytt ser vi at mange av forslagene til tiltak rammer barn og eldre, samt de små bygdesamfunnene vi har ute i Alstahaug kommune. Dette er svært uheldig. Alstahaug Venstre har gått til valg med et valgprogram som sier at omsorgsboligene på Tjøtta må bestå, samt at vi ønsker å bevare skolestrukturen ute i distriktene. Dette vil vi fortsatt kjempe for. Imidlertid ønsker vi også å være konstruktive, og komme med forslag til potensielle innsparingstiltak.

Når kommunen står over for slike store utfordringer som vi i dag gjør. Er det viktig at man ser på alle forhold ved driften for å finne områder hvor man kan spare. I den forbindelse synes undertegnede det er underlig at ikke også driften av det regionale kontoret for kompetanseutvikling (RKK) også er blitt tatt opp til vurdering. RKK har i mange år gjort en god jobb for å tilby kommunene kompetanseheving innenfor ulike områder. Imidlertid mener undertegnede det er på tide å stille spørsmål om dette er den mest hensiktsmessige måten for Alstahaug kommune å organisere kompetansehevingen på?

Undertegnede oppfatter RKK som kompetansemeklere og kursarrangør, og kompetanse-utviklingstilbudene som RKK utarbeider kommer som et resultat av innmeldte behov fra kommunene. Ved flere tilfeller har undertegnede opplevd at fagansvarlige for disse tilbudene har vært Høgskolen i Nesna. I den forbindelse har undertegnede også stilt seg spørsmål om det virkelig er formålstjenelig for kommunen å organisere opplæringstilbudene via RKK? Og videre om det skal være nødvendig å gå via RKK for å få lagt til rette for kompetanseheving for ansatte, når vi i regionen har en Høgskolen som selv har en egen oppdragsenhet?

Som nevnt innledningsvis har vi en vanskelig økonomisk situasjon i Alstahaug kommune. Og under folkemøtet på Tjøtta uttrykte en representant fra posisjonen at alle steiner måtte snus for å finne ut hvor kommunen kunne kutte i driften. I den forbindelse tillater jeg meg derfor å stille følgende spørsmål til ordføreren:

Vil ordføreren ta initiativ til at alle sider ved driften av det regionale kontoret for kompetanseheving blir tatt opp til vurdering?

Vil ordføreren undersøke på hvilken måte Høgskolen i Nesna kan bidra til å dekke Alstahaug kommunes behov for kompetanseutvikling?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**