Skatten mer rettferdig med forrige regjering

Det er Stavanger Aftenbladet som har fått Statistisk sentralbyrå (SSB) til å beregne skattetrykket i prosent av bruttoinntekt for ulike inntektsintervaller i Norge før og etter skattereformen. — Dagens skatteprofil viser tydelig hvordan de rød-grønnes retorikk ikke står til troende. Dette er ikke et resultat av rød-grønn politikk. Det var vi som sørget for bedre fordeling av skattebyrden, mens dagens regjering er mest opptatt av å skatte vekk det private eierskapet, sier Venstres leder Lars Sponheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Lars Sponheim

Foto: Rune Kongsro

Det er første gang effektene av skattereformen er målt for samtlige skatteytere i Norge på denne måten.
Beregningene fra Statistisk sentralbyrå viser at skattereformen som fikk full virkning i 2006 firedoblet de rikestes skatteprosent.
For folk med bruttoinntekt mellom 1,0 million og 1,25 millioner kroner økte utlignet skatt fra 34 prosent til 36,5 prosent av brutto inntekt. Med brutto inntekt mellom 2,5 millioner og 3,0 millioner kroner økte utlignet skatt 24,6 prosent før reformen til 36,6 prosent etter reformen.
Største er økningen for de som har bruttoinntekt over 7,5 millioner kroner. For denne gruppen har skattetrykket økt fra 8,8 prosent til 34,7 prosent, det vil si en firedobling av skatteprosenten.
For alle med inntekt under 1 millioner kroner førte reformen til redusert skattetrykk.

Skattereformen fikk full virkning fra skatteåret 2006. De viktigste endringene — og hovedårsakene til at skattetrykket nå er jevnet ut mellom inntektsgruppene — er følgende:
Delingsmodellen: 2005 var det siste året med delingsmodellen i Norge. Da denne ble fjernet og erstattet med en skjerpet modell — foretaksmodellen — økte marginalskatten til selvstendig næringsdrivende. Skjerpelsen ligger blant annet i at foretaksmodellen ikke skiller mellom aktive og passive eiere. Eiere av enkeltpersonsforetak blir nå personinntektsbeskattet uavhengig av om de arbeider i foretaket. Det er heller ikke lenger tak for beregning av personinntekt slik som i delingsmodellen.
Utbytteskatt: Aksjeinntekter, aksjeutbytte og aksjegevinster, utover en relativt begrenset skattefri avkastning, ble skattepliktig for personlige skattytere etter skattereformen.

Les mer i Aftenbladet her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**