Lierdal eksproprieres mot Venstres råd

Venstre ba om å få eiendommen Lierdal vurdert i forbindelse med kommunedelplanen for kulturminner, slik at kulturlandskapet blir tatt vare på. Denne planen er varslet framlagt i løpet av høsten. Flertallet i formannskapet ville det annerledes, og vedtok i dag med stemmene til Høyre, KrF og Ap å ekspropriere eiendommen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


De samme partiene som utgjorde flertallet argumenterte likefullt for at eieren må drive skjødselen av området og la inn formuleringer om at kommunen inngår en slik avtale med varighet på i første omgang 15 år. Om Lierdals eier vil akseptere å først miste eiendommen for å så holde den i hevd for kommunen er uklart.

Det var Venstres Per A. Thorbjørnsen som tok opp forslaget om å utsette saken og avvente den nye kulturminneplanen. Han argumenterte med at det ikke er noen fare for at området ikke beholdes grønt og viste til at dagens eier ønsker at eiendommen skal være tilgjengelig for allmennheten. Venstres forslag fikk støtte fra SV, Frp og Sp.

Spørsmålet blir altså om vi kan ha tillit til at Lierdal forvaltes til det beste for hele byen selv om det er i privat eie. Venstre tror det er mulig. Vi tror det også er ønskelig. Erfaringsmessig vil et område som forvaltes av en privat eier med engasjement bedre ivareta de kulturhistoriske interessene og pleien av kulturlandskapet enn det kommunen klarer, srev Thorbjørnsen i en kommentar tideligere i sommer, les mer her >>


Da flertallet hadde avvist Venstres forslag stemte seks i formannskapet mot å ekspropriere eiendommen. Avgjørelsen er anket til bystyret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**