Vil ha mer makt til folkevalgte

De siste fem-seks årene har den norske skolen blitt noe mindre sentralstyrt. Men selv med større lokalt handlingsrom, har ikke fylkestinget lykkes i å ta større politisk styring. — Det har blitt slik at fylkestingsrepresentantene ikke vet nok om den videregående opplæringen vi skal forvalte, mener Harald Hove, gruppeleder for Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


På gårsdagens fylkesting krevde derfor Venstre en full utredning over hvilke ansvarsområder innen opplæring hvor man har fått mindre detaljstyring de siste årene. — Venstre er alltid glade for økt makt til lokale styresmakter, men vi har sett at alt for mye av det økte handlingsrommet har blitt borte i administrasjonen, der det heller burde havne under politisk styrte organer, påpeker Hove. — Flere saker ender ofte sin behandling ett eller flere ledd for lavt.

Harald Hove 1

Han peker på saken om Mål og strategiplan med handlingsplan for fag- og yrkesopplæringa i Hordaland 2008 — 2011 som ble behandlet på dagens fylkesting, som et godt eksempel. — Da vi behandlet saken i fylkesutvalget i september, var innstillingen at prosessen skulle slutte der, men Venstre fikk løftet saken opp på fylkestingsnivå, forteller han. — Det er viktig at en såpass omfattende og viktig sak blir ordentlig behandlet, og fylkestinget er rette organ for dette, mener han.

Regionalt folkestyre
Omtrent femti prosent av fylkeskommunens budsjett går til opplæringssektoren, men Venstre mener fylkespolitikerne i stor grad har blitt redusert til en administrator mer enn en politisk premissleverandør. — Venstre ønsker å styrke det regionale folkestyret på bekostning av det statlige embedsstyret, konkluderer Hove.

For ytterligere kommentarer, ring:
Harald Hove, gruppeleder — 9964 7023

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**