Skal ikke Røros få besøk?

I et leserinnlegg i avisa Fjell-Ljom argumenterer fylkesleder Jon Gunnes for at kommunikasjonen til og fra Røros må forbedres, både gjennom å stille krav om to daglige avganger for flyet, og ikke minst få opp frekvensen og kvaliteten på togtilbudet. Hele innlegget kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Skal ikke Røros få besøk?

Statens kjøp av flyruter skal bidra til sysselsetting og bosetting i distriktene. Et av målene er et likeverdig lufttransporttilbud med en god standard og som er til nytte for befolkning og næringsliv. Røros er i dag den eneste flyplassen hvor det ikke stilles krav til to daglige avganger, men fra 1.april skal det bli to avganger, men man åpner for små fly. Hallo, er dette god standard? Er næringslivet på Røros, som satser stort på opplevelser og konferanser, tjent med dette? Nærliggende omland langt inn i Sverige har Røros som nærmeste flyplass. Her tilbys det nå reiseopplevelser i stor skala (lik Åres megasatsing). Skal Røros og omland lykkes så er de avhengig av god standard og ikke minst nok plasser på fly og tog. Tog er også et naturlig kommunikasjonsmiddel fra Oslo og ikke minst fra Trondheim. I dag er dette tilbudet alt for dårlig. Ikke bare for lang kjøretid og for få avganger, men dårlige togsett med lav komfort og alt for liten plass.

Tog

I to år har jeg nå vært på sykkeltur i Rørostraktene og ønsket å ta toget. Røros har et fantastisk omland å sykle i, så her har de et stort potensial for opplevelsesturer. I fjor måtte jeg ta bussen på ugunstig tidspunkt for det var ikke plass til sykkelen på toget. I år måtte jeg omtrent slåss for å få plass. Det var selvfølgelig flere syklister som hadde vært på Røros denne helga. Og langt flere kan det bli hvis vi vet at det går greit med kommunikasjon til og fra.

Jeg har hatt flere gode opplevelser på Røros denne sommeren. Jeg var på Elden sammen med stortingsrepresentant Trine Skei Grande. Da måtte jeg kjøre bil fra Trondheim og Trine tok fly fra Oslo. Vi hadde møte med Røros Venstre på ettermiddagen og en fantastisk opplevelse med kultur på sitt beste om kvelden. Dagen etter var det jobb som vanlig. Men Trine kom seg ikke tilbake til Oslo før langt på ettermiddag. Selvfølgelig "slo vi i hjel tid" med gode Rørosopplevelser på formiddagen, men jeg ser at Røros sitt næringsliv ikke kan jobbe på denne måten. De er avhengig av god kommunikasjon for sine medarbeidere som skal på bybesøk og de er avhengig av at de som kommer på besøk får en effektiv og behagelig reise.

Nå er anbudspapirene for flytrafikk lagt ut og staten må være så raus at de når målsettingen om god standard til nytte for alle og mange reisende. Togstrekningen Oslo-Trondheim over Røros må også forbedres kraftig. Hvorfor ikke legge ut denne på anbud med krav om hyppig frekvens, raske tog og god plass til bagasje for de som ønsker å oppleve Røros og omland? NSB klarer ikke jobben i dag.

Jon Gunnes

Jon Gunnes,
leder i Sør-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**