Odd Einar Dørum ut mot forskningsministeren

I dagens spørretime stilte Odd Einar Dørum spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland om når regjeringen skal ta rekrutteringsutfordringene i universitets- og høyskolesektoren på alvor? – Regjeringens vilje til å satse på forskning blir mer og mer uklar, og ambisjonene blir stadig mer utydelige, sier Dørum til svaret han fikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Odd Einar Dørum frykter at Regjeringen ikke evner å prioritere forskning.

Odd Einar Dørum frykter at Regjeringen ikke evner å prioritere forskning.
Foto: Rune Kongsro

Regjeringen tar ikke rekruttering på alvor
– Regjeringen utsatte den varslede rekrutteringsmeldingen, så avlyste de den og sa de at de skulle komme tilbake til rekrutteringsproblematikken i statsbudsjettet. I budsjettet er det bare bevilget midler til 166 stipendiatstillinger — langt bak målet på 350 stipendiater som ble fastlagt i siste forskningsmelding som det var tverrpolitisk enighet om, og enda lengre bak de 520 stipendiatene som NIFU STEP — på oppdrag fra Regjeringen — har beregnet at vi vil ha behov for, hvert år, i årene frem mot 2016. På bakgrunn av dette spurte Dørum om når skal regjeringen ta rekrutteringsutfordringene i unviersitets- og høyskolesektoren på alvor, og levere det de har lovt at de skal levere?

Forskning, medisin, helse

Foto: Microsoft

Urovekkende svar fra Aasland
Tora Aasland svarte at evnen til å forske og satse på forskning handler om mer enn stipendiater, og viste til hvilke prioriteringer regjeringen har gjort mht til forskning i statsbudsjettet. – Svaret Aasland ga gir grunn til å frykte at Regjeringen verken har hjerte eller vilje til å prioritere hva norsk forskning trenger. Vi har store kull med akademisk ansatte som nå nærmer seg pensjonsalderen, og har et omfattende behov for nye stipendiater som skal fylle disse stillingene, påpeker Dørum.

Sponheim utfordret
Lars Sponheim utfordret Aasland på næringsrettet forskning, og om statsråden delte Venstres syn i at det å satse på nye bedrifter og ny kunnskap er en av hovedprioriteringene i forskningen. Aasland var enig med Sponheim i dette.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**